Темата гроздобер во Македонија секоја година е со исти актери, исти проблеми се анализираат и за исти проблеми се раговара и преговара. Иако навидум се чини дека некои работи се менуваат, сепак во суштина тоа не е така. Во тек е бербата на винското грозје кое е и најзастапено на лозовите површини во тиквешијата. За момент гроздоберот поради дождот е прекинат, но не се прекинати стравувањата на лозарите, кога ќе го оберат грозјето на кого да го продадат, за колку пари и кога ќе им се плати.

Во рамки на 52-то издание на стопанско туристичката и културна манифестација „Тиквешки гроздобер“ вечерва се одржа винскиот карневал. Карневалската процесија ја предводеа кралицата и кралот на гроздоберот. По нив следуваа настапите на дваесетина маски од училиштата во Кавадарци и маски од збратимените и пријателски градови на Кавадарци од земјава и странство. Плоштадот и улиците каде се движеше карневалската поворка беа преполни.

Многу музика и забава за сите генерации нуди годинашнава стопанско туристичка манифестација Тиквешки Гроздобер. Легендарните „Рибља чорба“ и  „Парни Ваљак“ се само дел од музичката понуда. Ќе се пие вино, а ќе се јаде и грозје. Кавадарци од утре ги отвора вратите за сите добронамерници кои сакаат да поминат незаборавен викенд во градот на грозјето и виното.

„Кожувчанка“ утринава повторно со донација за настраданите од поплавите со нови 25 илјади литри од водата за пиење „Изворска“. Во изминатите 48 часа ова е втора донација на компанијата која и вчера испрати еден камион со иста количина на вода за пиење. Од таму велат дека нивниот хуман гест има за цел барем малку да им помогне и им го олесни секојдневието на луѓето погодени од природната непогода.

Викендов во Кавадарци, Заводот за здравствена заштита Велес ќе изврши запрашување против комарци.

Дваесетина дена коритото на реката Луда Мара е речиси без вода. Го нема ниту биолошкиот миниум кој согласно закон е потребен да протекува. Екологистите го кренаа својот глас. Реагираат и жителите на Ваташа, но и кавадарчани. Бараат итна интервенција на инспекциските служби и останатите надлежни структури да се реши овој проблем пред целосно да се уништи флората и фауната во реката.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново