Дваесет граѓански организации од Македонија, преку успешни примери за лобирање, застапување и модели за партнерство меѓу организациите и локалните или централните власти, денес на велешко езеро учествуваа на Националната конференција за граѓанско општество „Низ призмата на граѓанските организации: Модели на партнерства со локалните или национални власти “, организирана од Фондацијата за одржлив економски развој – ПРЕДА Плус и германската организација ASB (Arbeiter-Samariter-Bund).

Со верски обред од страна на оџата Сефадин Селимовски и посета на вечното почивалиште на четиринаесетте бегалци, во близина на велешкото село Раштани, денеска беше одбележана три годишнината од немилиот настан што се случи на железничката пруга Велес -Скопје кога воз ги удри и усмрти на лице место. Тие загинаа во обидот да ја поминат Македонија и да стигнат во некоја од западно европските земји бегајќи од војната во матичните земји Авганистан и Сомалија. 

Одлуката ја донесе највисокото партиско тело поточно Извршниот Комитет на ВМРО ДПМНЕ заедно со Претседателот Христијан Мицковски, по распишан конкурс и согласно критериумите за избор, на кој стигнале кандидатури на вкупно 18 кандидати на ОК на ВМРО ДПМНЕ во Велес.

Сите сечи на шумскиот масив на Јакупица се строго контролирани од Државниот шумски инспекторатот и имаат решение од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство вели директорката на Шумско стопанство „Бабуна“ во Велес Љубинка Попова запрашана има ли неконтролирана сеча на државна шума од велешка страна. За неа веќе пишуваа некои медиуми откако пратеничка и делегација на политичка партија ја посетија Јакупица и дадоа соопштение за јавност. Попова појасни дека секоја пролет, велешкото шумско стопанство како дел од Јавното претпријатие „Македонски шуми“, обезбедува преку Законот и Правилникот за шуми со одгледна шумска мерка од деградирани да премине на висококвалитетни шумски насади.

- Тоа се прави на начин што се отстрануваат надземните делови на стеблата за да се овозможи на јакиот корен да даде можност да раснат нови со голема лисна маса со далеку подобар квалитет од претходните. Исто така се сечат и насади кои што се заболени цитопаталошки и ентомолошки. Сите вакви насади се сечат што е можно порано пред започнување на вегетацискиот период . Овие се последни недели кога ги соборуваме стеблата се со цел да може истите трупци во летниот период да пуштат леторасти. Тоа ќе се случи многу бргу бидејќи доаѓа летен период. Тоа се законски сечи кои придонесуваат за квалитетот на шумските насади на планините, рече Попова.

Таа додаде дека по прошетката на Јакупица од страна на пратеничката и нејзините партиски колеги очекува ЈП „Македонски шуми“ да добие поддршка од нивна страна во настојувањето за подигнување на квалитетот на шумите.

- Болниците постојат за да ги лекуваат болните граѓани а ние, шумарите, за да ги отстрануваме болните со здрави и витални стебла со цел да создаваме квалитетни шумски насади. Во исто време ќе кажам дека ШС „Бабуна“ работи и на создавање на шумски патишта со цел шумите да бидат што подостапни и граѓаните да ги користат бенефитите. Што се однесува до лисната маса пак тие воопшто не се губат. Колку е помлад насадот толку лисната маса е поголема и на број и на квалитет, рече Попова.

Според директорката на ШС „Бабуна“ сите дабови насади се отстрануваат со чисти сечи поради јакиот корен и виталноста на стеблото додека буковите насади не смеат да се сечат туку се проретчуваат за да добијат пополна дрвност на виталноста. Единствено габерот се отстранува целосно бидејќи станува збор за дрво што нема никаква позитивна функција во поглед на вкупните насади.

ШС“Бабуна“ планира еднодневна посета на новите насади на Јакупица во близина на селото Папрадиште се со цел да ја прикаже нивната обновеност. И таму пред неколку години се сечеле старите и болни дрвја за сега да има квалитетен млад шумски насад кој за дваесеттина години ќе ја постигне висината и квалитетот на дрвна маса како веќе исечениот стар и деградиран шумски насад./У.Ј

Три деца на возраст на школска и пет кои се помлади и не посетуваат настава денеска беа вакцинирани на пунктот што за нив го одбра службата за имунизација на ЈЗО Здравен дом во велешката населба Рамина. Нивните родители не ги донеле децата во амбулантата во Здравниот дом па лекарот и медицинските сестри дојдоа кај нив.

Триесет и еден ученик и седуммина професори од гимназијата во Шербур во текот на денот имаа можност да проследат презентација за културните и туристичките потенцијали на Велес и на лице место да посетат повеќе знаменитости и локации меѓу кои Народниот музеј, спомен костурницата и црквите. 

Поврзани вести

 

Најново