Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bolnicaakcijasite

Девет трактори со исечени гранки од див костен, трња, трева и смет беа собрани и изнесени од кругот на ЈЗУ Општа болница во Велес во тридневната доброволна акција на работната бригада „Кочо Рацин“. По дванаесет акцијаши ветерани секојдневно ги кастреа и сечеа дрвјата,ги откопуваа трњата и ја корнеа сувата трева. Најмногу време посветивме околу главната зграда на болницата на чие приземје, веднаш до запуштените тревници, се наоѓа одделението за детски болести, рече бригадирот ветеран Делчо Костов.

Bolnicadetskosecisti fin

- Опасно беше од задната страна на централната болничка зградата, токму кај детското одделение во кое влегол гуштер. Се мобилизиравме и пристапивме кон чистење. Работевме со моторни пили, копачи, косилки и успеавме да го средиме делот со скалите кон хирушките амбуланти. Потоа се договоривме да продолжиме кон инфективното одделение затоа што таму имаше многу трева и граѓаните не можеа да пристапат до под балконите кога одат на посета. Следниот ден на ред дојде и долниот дел на паркот кон нервното одделение. Мислам дека сторивме корисна работа, рече Костов. 

Bolnicainfektivnosozbunjovi

Тоа што бригадирот Боре Манев има 82 години и што беше најстар меѓу нив а Чеде Илиев само 53 години преставуваа мотив за работа за сите останати. Доброволно и акцијашки се составуваше мини бригада штом стигна до нив повикот на одделенската сестра Олгица Пепелашева. Наместо еден ден тие одлучија да работат доброволно се додека не се доведе во ред целиот комплекс на болничкиот двор.

Bolnicacistatakcijasi

- Благодарност за поддршката што ја добивме во трактори од ЈКП Дервен. Доброволната работна бригада „Кочо Рацин“ е формирана да го реафирмира акцијаштвото кое постоеше во поранешна Југославија и да помага таму каде што и е потребна на локалната заедница. Особено ќе бидеме горди ако успееме нашиот мотив и елан да им го пренесеме на нашите сограѓани, на младите луѓе кои штом еднаш го почувствуваат акцијашкиот дух верувам дека од него нема да се откажат дури се живи, додаде Костов.

Bolnicainfektivnoiscisteno

Akcijashinaslovna fin

Денеска глетката во болницата е поубава. Исчистен и среден болничкиот двор, од долу од влезот па се горе, до инфективното одделение е оставен на техничкиот персонал кој треба да се грижи за наводнување и оплеменување на парковскнкционира ите површини

Bolnicazgradaiscistena

- Еден од нашите мотиви е да се промовираат доброволните акцијашки ангажмани на локации кои се значајни за граѓаните и локалната заедница. Со нив од септември ќе ги запознаеме средношколците во градот, рече Љупчо Вчков, претседател на Здружението на граѓани „Акцијаши ветерани“ - Велес.

Bolnicapathiruskiambulanti fin

Bolnicapriod do nervno oddelenie fin

Во негов состав функционира доброволната работна бригада „Кочо Рацин“. По акцијата во градот тројца од акцијашите ветерани заминаа и учествуваат на првата Младинска работна акција „Рибариќи“ во Нови Пазар додека седуммина заедно со колегите од Скопје, Куманово, Штип и Крива Паланка патуваат кон Варош и Бреза, во Босна и Херцеговина, на одбележување на годишнината од тамошната сојузна работна акција во поранешна Југославија што се одржува викендов./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново