Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kocevski1

Проектот за поврат на 15 проценти од ДДВ на граѓаните е важен не само за државата, туку и за граѓаните. Особено е за пофалба Владата која досега е единствена што одлучила да враќа пари на граѓаните, смета градоначалникот на Велес, Аце Коцевски. Тој укажа на придобивките од проектот Мој данок, моја заштеда преку кој граѓаните на три месеци ќе може да поврат по 1.800 денари, а на годишно ниво по 7.200 денари, или едно просечно четиричлено семејство во текот на годината може да си поврати 28.800 денари од парите кои како ДДВ ги уплатиле за државата.

- Тоа ќе биде значаен придонес за скромниот буџет на семејството, тоа е значајно и за државата и за граѓаните на Општина Велес затоа што се поттикнуваат граѓаните да пазаруваат во маркети и продавници кои уредно плаќаат ДДВ. Со тоа тие можат да ги пријавуваат несовесните продавачи кои не употребуваат фискални апарати и ја поттикнуваат сивата економија, рече Коцевски.

Потенцирајќи дека на овој начин ќе се сузбие сивата економија и многу повеќе средства ќе се влеваат во државниот буџет, а тие средства индиректно потоа ќе завршат во општините и државните институции Коцевски додаде дека со тоа ќе се подобри квалитетот на живеење на граѓаните преку повеќе пари за водоводна и канализациска мрежа, улици и патиштата.

Kocevski2

- Резултатите се импресивни од досегашниот период . Од Управата за јавни приходи ми ги пренесоа последните податоци кои говорат дека заклучно со 17 јули се скенирани над 3,5 милиони фискални сметки што значи дека до денеска бројката е дојдена до 4 милиони фискални сметки, додаде Коцевски.

Тој заклучи дека граѓаните се мотивирани да скенираат фискални сметки и се мотивирани на овој начин да заштедуваат сопствени средства./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново