Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sekernskasiroka fin

Се подмладува АРМ. Денеска решенија добија 125 и уште толку професионални војници ќе бидат примени на работа до крајот на годината. Процесот ќе трае и во наредните години, во кои од државниот буџет ќе се издвојуваат повисоки суми средства за одбраната, се додека не се постигнат проектираните 2 проценти од брутодомашниот производ, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска. Таа најави од септември ново покачување на платите за 5 проценти по ланските 10 отсто и продолжување на континуираната исплата на дневници за дополнителната работа. Во Командата за обука во Велес денеска нови 125 професионални војници добија договори за професионален ангажман. 

-Поминавте темелен процес на тестирање и денеска сте тука заедно со своите колеги како класа на 125 новопримени професионални војници во армијата на нашата татковина. Тоа покажува дека војничката униформа, војничкиот живот, бдеењето над нашата земја, одржувањето на мирот и стабилноста и можноста да се помогне на сите наши сограѓани е токму професијата која вистински ја посакувате, рече министерката Шекеринска.

SEKERINSKA1

Новите 125 професионални војници на АРМ решенијата ги добија од министерката за одбрана Радмила Шекеринска, началникот на Генералштабот генералот Васко Ѓурчиновски, директорот на ГШ, генералот Зоран Милевски, командантот на Здружената оперативна команда, генералот Павле Арсоски и командантот на Командата за обука и доктрини, полковникот Љубенчо Петровски. 

Komandazaobuka1 fin

Одговарајќи на новинарско прашање министерката Шекеринска соопшти дека до крајот на годината македонската Армија ќе може да обезбеди нови борбени возила како резултат на договор со американската влада, од програмата на Пентагон за помош на сојузнички држави, вредна 30 милиони долари согласно новиот Закон за јавни набавки во одбраната и безбедноста според кој државава ќе може да спроведуваа модернизација на Армијата. Шекеринска додаде дека модернизацијата на армијата досега била често одлагана или неуспешна поради контраверзни, недоволно транспарентни постапки со наводи за корупција. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново