Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

pozarezero2708 fin1

Глетката на „Езеро Младост“ по дванаесет часа од изгаснатиот пожар потврдува дека најголем дел од најпосетуваното излетничко место крај Велес е сосема уништено. Таму сеуште пожарникарите од Велес помогнати од колеги од соседните градови и вработените во ЈП „Национални шуми“ и ШС „Бабуна“ интервенираа на мали огништа што се појавуваа како последица на догорување.

pozar270hotelGlorus

Синоќа до четриесет минути по полноќ гаснеа над 300 а 100 луѓе, утрово на 27 август, ја започнаа контролата на опожарената површина на езерскиот брег. Вчера ноќ во локализирањето на пожарот учествуваа пожарникари од Велес, Скопје, Свети Николе, Штип, Кавадарци и Неготино учествуваа во организираното гаснење на пожарот во кое учествуваа и вработени на велешкото шумско стопанство „Бабуна“, на Дирекцијата за заштита и спасување, на ЈКП „Дервен“, припадници на АРМ како и граѓани доброволци. Во текот на вчерашниот ден пожарот се гаснеше и од воздух со два авиони канадери на Дирекцијата за заштита и спасување и еден хеликоптер на АРМ кои фрлија 27 ведра односно 54 тони вода. 

pozarezero2708 fn

По интервенцијата за гаснење, денеска, најголем број од стеблата во боровата шума, на површина од околу 200 хектари, изгорени се или опожарени. За нив шумарските работници рекоа дека ќе мораат да се сечат. Во ништо подобра не е состојбата на преостанатата површина, над патот кој води кон хотелите, на која сосема се изгорени и нискостеблести растенија и сува трева. 

PozarezeroObjektAlevado fin

Pozarezero2708 sateltskakukicka

- По краткотрајниот дожд што заврна попладнево сите мали огништа се изгасени. Тие претходно се појавуваа како последица од догорувањето, сонцето и ветрот, рече Пенчо Кимов од Кабинетот на Градоначалникот на Велес по последната контрола на опожарената површина на езерскиот брег на „Младост“./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново