Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Protest nezavisen policiski sindikat1

Членови на Гранковиот независен синдикат на полицијата, на шумската, затворската и судска полиција утрово, од 7 до 9 часот, ја организираа втората блокада на сообраќајот на регионалнот патен правец Велес - Штип. Блокадата e дел од нивниот протест преку кој ги искажуваат револтот од најавеното покачување на платата од 5% и барањата за подостоинствен живот и услови за работа.

- Дозволете да не манипулираат со Вас, нема никакво покачување на платата за 5% онака како некој сака да прикаже пред јавноста и вработените затоа што согласно член 158 став 6 од Колективниот договор ќе има само корекција на бодот за плата затоа што месечниот пораст на трошоците за живот изнесуваат над 5% во последните три месеци. Дали е тоа така, проверете сами, рече Орце Коцевски генерален секретар на Гранскиот независен полициски синдикат.

Тој во име на Гранскиот Независен полициски синдикат , шумската, затворска и судска полиција ги пренесе барањата за:

Protest nezavisen policiski sindikat1

- Еднократно зголемување на платите за 25% почнувајќи од месец октомври 2019 година во полицијата, шумската, затворската и судска полиција. Почитувани министри само ако ја земете нашата плата ќе не разберете, со вашите сигурно нема. Бараме признавање на репрезентативноста на Независниот синдикат на полицијата на ниво на работодавач во МВР. Доста само владеењето на правото во Македонија е мисловна именка, додаде Коцевски.

Исто така се бара и потпишување на Колективен договор кој ќе ги опфати вработенте во шумската полиција и затворската полиција, подобри услови за работа и за живот како и владеење на правото во државните институции. Последново, особено се однесува за МВР на чиј министер, Оливер Спасовски, членовите на Гранскиот независен синдикат му порачаа конечно да престанела „секојдневната пресметка со професионалците во полициските редови, членови на независниот синдикат бидејќи срамно е за земја која претендира да биде членка на ЕУ да има секојдневна пресметка со синдикални претставници поради нивни барања за остварување на работнички права“.

Policiskiprotest2

Протестот што утрово се одржа на регионалниот пат Велес- Штип создаде долги колони од возила и камиони. Тој траеше три часа за подоцна, како што најавија, синдикалците да заминат за Скопје на Генерален протест закажан пред Јавниот радиодифузен сервис./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново