Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pobeda fin

Ова е вториот дел од статијата за Спортските друштва во Велес од 1919 до 1930 година, бидејќи материјалот беше обемен, но вредеше да се истражи и да се запишат сите спортски и фудбалски клубови кои се формирале и опстојувале во градот. Во овој период посебен белег на фудбалската игра оставило Спортското друштво ,,Победа“, во чиј состав бил и фудбалски клуб со исто име.

Иницијатори за формирање на спортското друштво, на 14 мај 1926 година на Којник во кафеаната на Трајко Иванов, биле Владо Алчев, Трајко Тодоров – Зрното, Киро Нецин, Коло Синигалот кои за претседател го избрале Трајко Тодоров и за благајник Панче Николов – Меанџиев. На чинот на формирање била избрана и Управата составена од Димко Страчков, Благој Босилков, Ристо Алчев, Тоде Алчев, Орце Вилар, Коло Бабунски и Пецо Самарџиев. Спортското друштво добило своја просторија. Фудбалерите тренирале во месноста „Буњиште“, под Којник и се натпреварувале на игралиштето ,,Ливадиште“. Голманот Благој Мартулков – Пуцата и играчите Никола Бабунски, Тодор Кочов, Ило Бели, Коле Босилков – Капетанката, Јордан Лазаревски – Цвајот, Киро Нецин, Борис и Ѓорѓи Топузлиеви и Ѓорѓи Босилков тренирале и играле со топка, направена од партали и обложена со чорапи, па затоа Којничани милувале да си го викаат „Партал Победа“. 

Фудбалскиот клуб имал и оркестар чиј членови биле Лазо Аликот, Киро Стојанов и Орце Влаинов и освен на натпреварите тие настапувале на тогаш популарните матинеа и игранки за од заработката да се купува спортска опрема за играчите. ФК ,,Победа“ се натпреварувал со останатите градски клубови но силите ги одмерувал и со скопските, како ССК, со прилепска ,,Победа“, со кавадаречките и гевгелски клубови.

Во сезоната 1936/37 година ФК „Победа“ бил првак на Велес и постоел и по 1941 година иако дел од фудбалерите предводени од Јордан Лазаревски – Цвајот директно од фудбалскиот терен заминале во партизани.

Исто така, да пренесеме дека една година потоа, во 1942 година, ФК ,,Победа“ во пријателски натпревар со софиски ФК ,,Левски“ победил! Тогаш дел од фудбалерите на ФК ,,Победа“ биле убедувани да преминат во ,,Левски“, со понуди во пари кои не ги разубедиле па средствата завршиле во градската каса на Комунистичката Партија на Македонија - Велес.

Освен за којничкиот ќе објавиме информации и за неколку други фудбалски клубови во Велес од овој период.

Интересно е да се забележи дека во 1932/33 година во маалото ,,Црна Џамија“ е формиран ФК ,,Бешикташ“, клуб составен претежно од Турци и Роми.Клубот постоел до 1941 година , а податоци за членовите не успеав да добијам.

За ФК,,Вардарски“, маалска екипа, ќе објавиме дека е формирана во 1935 година и дека фудбалери во неа биле Јован Јованов, Ангел Ерата – Зечевиќ, Димче Стојанов – Ќосето, Пенчо Органџиев, Лазо Девелијата, Тодор Панов – арабаџијата како и дека постоел до 1941 година.

Во градот во 1938 година е формирано и фудбалското спортско друштво Здужена Омладина Југославије - „ЗОЈ“. Во клубот членувала интелектуална младина и студенти како Стеван Габер, Јордан Леов, Пенчо Давчев, Данчо Зогравски, Љубо Зафир, Ниче Гогов и други. Овој клуб се расформирал по три години.

Ниту централниот дел на градот не останал без фудбалски клуб. Во месноста ,,Дворови“ се формирал ФК ,,Рапид“ и тоа непосредно пред Втората светска војна. За клубот настапувале : Славко Слабев, Љубо Зафир, Љубе Шукар, Орце Смилев, Ангел Трајков - Ечето, Ќосето и други. Клубот се натпреварувал само со локални клубови, бидејќи немал доволно финансии.

Во 1925 година е формиран ФК ,,Занатлиски“ од членови на работничката младина, а биле финансирани од познатите трговци со кожи од Штип, фамилијата Шеќеринови. Постоел и оркестар на клубот кој организирал игранки и матинеа.Дресот на ФК ,,Занатлиски“ го носеле: Борис Таневски – Лубуриќ, Бојче Карага, Димко Зенгела, Анѓел Велев, Борис Анѓуш, Коле Крпачот, Кочо Влаин, Каме Вишин и други. Овој клуб постоел до 1929 година.

Во 1925 година, на Којник, е формирано и Работничкото спортско друштво ,,Планински“, кое во својот состав имало и музичка и драмска секција. За ФК ,,Планински“ играле: Пецо Самарџиев, Фердин Чауш, Лазо Аликоч, Ѓорѓи Чауш, Владо Алчев, Ристо Начев, Лазо Чучук, Ангел Ѓорев, Киро Грбето. Клубот кратко опстоил, до 1926 година, кога целиот тим преминал во ФК ,,Победа“.

Veles panorama pocetok na 20 vek

Панорама на Велес на почетокот на 20 век

И на крај, според податоците до кои дојдов, во 1925/26 година во Велес е формирано првото Планинарско друштво на иницијатива на Кочо Рацин и Костадин Ванов.

Ова Планинарско друштво организирало излети и пешачење до Стоби, Чичевскиот манастир, на Клепата, Војница, манастирот ,,Свети Димитрија“, на Вршник, ридот Свети Илија, Башино село. На овие екскурзии секогаш доаѓал и оркестарот на Петре Јарчев, па тие завршувале со песни и игри, во пријатна атмосвера. Друштвото постоело до 1928 година.

Значи велешани биле заљубеници во спортот, музиката, театарот. Традициите траат и до денес, а нив не смееме да ги запоставиме и заборавиме. Затоа, бидете секогаш со велешкиот спорт, музика и театар. Бодрете ги талентите и уживајте во креациите на велешките генерации кои доаѓаат и си одат, но еве – оставаат траги во велешката историја.

Љупчо Данов

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен велосипед за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување велосипед.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на велосипед во висина од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат велосипед од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на велосипед, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на велосипед од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • велосипедот да го купил од денот на објавување до денот на завршување на Jавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • купениот велосипед да не биде помал од 24” (инчи), односно 60,96 санитметри, односно да одговара на популација деца кои не се помали од 8-9 години.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на велосипед и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на Jавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • изјава дека барателот нема искористено право на поврат на средства за набавка на велосипед на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината).

            Едно физичко лице може да поднесе само едно барање за добивање на субвенција за еден велосипед.

Барањето за надоместување на дел од трошоците  за купен велосипед, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување велосипед”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен велосипед.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

Градоначалникот на Општина Велес на предлогот на Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето. Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од јавниот повик.

 

 

 

                                                                   ОПШТИНА ВЕЛ

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален колектор (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен сончев термален колектор за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор

за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување сончев термален колектор.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на сончев термален колектор во висина од 50% од вредноста на сончевиот колектор, но не повеќе од 20.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на сончев термален колектор, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на сончев термален колектор од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • сончевиот термален колектор да го купил од денот на објавување до денот на завршување на јавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • сончевиот термален колектор да биде инсталиран на адресата на живеење наведена во личната карта на барателот,
 • станбениот објект да не е во фаза на градба и во него барателот да живее,
 • само едно лице од домаќинството може да поднесе барање за добивање на надоместок.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • изјава дека барателот и членовите на неговото семејство/домаќинство немаат искористено право на поврат на средства за набавка на сончев термален колектор на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината),
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на сончев термален колектор и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на јавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • потврда за платен данок на имот за станбениот објект каде е инсталиран сончевиот термален колектор заклучно со претходната година пред објавување на јавниот повик.

Барањето за надоместување на дел од трошоците за купен сончев термален колектор, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување сончев термален колектор”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

По секое поединечно комплетно барање, Комисијата врши увид дека колекторот е купен и инсталиран во живеалиштето според личната карта на барателот, дека станбениот објект не е во фаза на градба и во него барателот живее.

Барателот е должен да и овозможи пристап на Комисијата до станбениот објект и просторот каде е инсталиран сончевиот термален колектор.

Од извршениот увид Комисијата изготвува записник со приложена фотодокументација.

Градоначалникот на Општина Велес на предлог од Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето.

Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на Јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од овој Јавен повик.

 

 

 

                                                                    ОПШТИНА ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново