Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Fudbaleri na veleska FK Pobeda 1940 fin

Велес бил град во кој меѓу првите во Македонија почнал да се игра фудбал и во него биле формирани повеќе клубови. Најстариот е ФК „Горски“, формиран 1919 година додека следни биле „Победа“, „Црвена Ѕвезда“, „Борец“ итн. За фудбалот во Велес доста е пишувано, но сепак , останува уште доста да се пишува и да се истражува, особено за големиот број на фудбалери. Деновиве велешанецот со надимак „Бодљак“ ни ја даде оваа фотографија велејќи ,освен татко му петтиот фудбалер од лево дека не ги познава останатите .

Неговиот починат татко му ја оставил фотографијата на чија задна страна напишал дека тоа е ФК „Победа“ и дека е снимена 1940 година на фудбалското игралиште кое се наоѓало недалеку од денешната фабрика „Брако“, кај пожарната.

Исто така забележил дека сликата е направена за време на Стара Југославија, во време кога ФК „Победа“ била меѓу најдобрите, веднаш по натпреварот со „Будуќност“ кога натпреварот бил добиен со неверојатен резултат од 12:0. По победата и покрај збеснатите воени старешини на СХС фудбалерите на „Победа“ со песни и ора ја прославиле победата. На Којник се играло, пеело и се прославила големата победа. Инаку, поголем број од фудбалерите биле од Којник, Бричкова, Бузана. Оваа фотографија треба да биде спомен и сеќавање на овие спортисти од Велес.

Порталот Дума.мк бара соработка од своите читатели кои доколку препознаат фудбалер или повеќе фудбалери, кои се наоѓаат на фотографијата, да ни ги пишат нивните имиња и презимиња. Би ви биле благодарни и за дополнители информации за нивни потомци, поточно живи членови на семејствата, како и информации дали тие живеат во Велес? /С.А

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново