Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Naslovna fn

Ги полеаја со вода, денеска, новозасадените садници на брегот на „Езеро Младост“ дел од членовите на Доброволната работна бригада „Кочо Рацин“. По два месеци одкако ги насадија ова е прво органзирано полевање во делот на крајбрежниот појас со засадени израснати дрвја. Првите количини на вода акцијашите ги донесоа со себе, од дома, додека за останатите се полнеше вода во тубите и пластичните шишиња директно од езерото.

Jove fn

MladnovsoDANCE

-Во денешниот ден, дел од Здружението на грагани „Акцијаш ветерани“ дојде на Младост со цел да видиме колку се израснати дрвцата што ги засадивме и имаат ли потреба од вода. Досега доагањето беше поединечно додека денеска тоа го направивме со организација на дел од членството, поточно на акцијашите од бригадата. Ги полеавме дрвцата на првата парцела и видовме каква е состојбата на погорните парцели, за каде треба поорганизрано да настапиме кога е во прашање полевањето со вода на помалите садници. На тој начин сакавме да покажеме грижа кон засаденото ново зеленило, тоа да расте, да се развива и да му го вратиме сјајот на езерото . Се надеваме дека нашиот пример ќе го следат сите грагани кои при посетата на езерото ќе понесат по една туба или шише со вода со кое ќе ги залеат садниците, рече Данче Андреева, претседателка на ЗГ „Акцијаш ветерани“ Велес.

kambermleserazmnuvaat fn

Два волонтерски часа поминаа акцијашите во природа со цел да се види и разгледа како напредуваат ,во благата зима,засадените нови „бел дробови “ на Велес. Второто, третото и четвртото полнење на тубите со езерска вода беше макотрпна работа. Водата единствено од езерото можеше да се нацрпи со канти и кофи па да се претури во туби и пластични шишиња.

MleKamber fn

-Не е тешко но треба уште подобро да се организираме. За да донесеме уште поголема количина на вода ни требаат поголем број на бргадири ветерани. Повеќе водари, како што ние ги нарекуваме со бригадирските правила, побрзо ке можеме да полееме поголем број на садници. Малку технички е потешко со полнењето на вода од езерото, тоа е плитко на крајот, полнењето оди поспоро. Следниот пат ќе осмислиме како побрзо да ни оди полнењето и транспортот до парцелите, затоа што нас ни е значаен ефектот од работата, рече Миле Маџаров, Командант на Доброволната работна бригада „Кочо Рацин“ на ЗГ „Акцијаш ветерани“ Велес.

kambersnezesuz fn

jas fn

По обиколката на останатите парцели и ветеранското акцијашко искуството беа соопштени првите оценки за зафатеноста на садниците.

Znameto

-Зимата беше сушна но мислам дека саднците се во одлична состојба. Со поголема грижа сметам дека ќе успееме да се зафатат и сите помали садници со багрем. Бидејки времето е сушно, нема снег, зимава и дожд не заврна во големи количини, со редовно полевање може да им помогнеме на садниците да се зафатат, рече Делчо Костов член на Управниот одбор на ЗГ „Акцијаш ветерани“ Велес.

DedoBoze fn

Освен полевање со вода, надгледување, на новозасадените израснати садници беше направена и контрола како тие раснат од корен до крошна.

BoreGospodZlate fn

-Со ножци за кроење ги засеков и отстранив сите диво никнати гранчиња околу корените на израснатите дрвца. Крошните се во одлична состојба со веќе создаден простор за израснување на ливчиња кои собираат топлина, влага и му даваат живост на коренот. Самата влага од коренот и доагањето на пролетта даваат комплетна енергија на дрвцата, рече Боре Манев акцјаш ветеран на Доброволната работна бригада „Кочо Рацин“.

На седницата што неделава ќе ја одржи Управниот одбор на ЗГ „Акцијаш ветерани“ ќе биде направен план и организација за наредните полевања и надгледувања на засадените парцели со дрвја како и со друг вид на зеленило на брегот на „Езеро Младост“./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново