Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

drvce1 fin

7.04.2020
Цутат сите триесет стебла на новозасадени јапонски цреши на езерскиот брег. Двјата се зафатени и напредуваат без дополнителна прихрана. Цветовите на формираната крошна се потврда дека парцелата на која се засадени сосема им одговара. Сонце ги грее во најголемиот ден од денот и со само неколку полевања во текот на благата зима стеблата се на добар пат да го разубават делот од брегот каде се засадени. Акцијашите од здружението на граѓани „Акцијаш ветерани“ постојано ги надгледуваат новозасадените парцели со садници на „Езеро Младост“ и досега во неколку наврати поединечно или организирано вршат полевање на садниците.

drvce3 fin

-Ако пред два месеци соопштивме дека садниците добро напредуваат сега можеме да ги објавиме фотографиите со расцутените дрвја и да соопштиме дека ги имаме првите благодети од зсадените четириесет дрвја од видот јапонски цреши. Од нив има саден материјал што дополнително ќе се засадува. Тие ја разубавеа парцелата на која се засадени. Вчера при последната контрола ја проверивме и влажноста на земјата и ќе кажеме дека, засега, не е потребно дополнително полевање на садниците, рече Делчо Костов командант на Работната бригада „Кочо Рацин“ на граѓанското здружение.

tui fin

Тој, вчера, ја направи последната контола на засадените садници во големата акција за пошумување на брегот на езерото, организирана од Општина Велес. Според Костов во добра состојба се и најголем дел од засадените туи додека поголем дел од багремите најверојатно не се зафатени.

dance fin

Jove fin

Пред Костов обиколка на парцелите со нови садници направи и претседателката на ЗГ „Акцијаш ветерани“ Данче Андреева и акцијашот Јован Андреев./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Почитувани,

Општина Велес ја известува јавноста дека Градскиот пазар во Велес наместо во вообичаените пазарни денови, отворен е за работа секој ден, од понеделник до недела, од 07:00 до 14:00 часот.

Претходно донесените мерки за Градскиот пазар сè уште се на сила.

Малиот пазар во Нова населба останува затворен за работа, затоа што сè уште не се создадени услови за негово повторно отворање.

Општина Велес упатува апел до сите жители на општината за почитување и придржување кон мерките за превенција и заштита од ширење на Ковид-19 (коронавирус).

Јавното здравје е заедничка одговорност.

Со почит,

Општина Велес

 
   
   
   
   

Најново