Со претставата „Дома“, младите актери од драмската секција на Гимназијата Кочо Рацин во Велес освоија бурни аплаузи и симпатии кај присутните на 53-от меѓународен драмски аматерски фестивал што се одржа на 24 мај во Кочани. Претставата ја режираше актерката од велешки театар Слободанка Чичевска по текстот на драмскиот писател Људмила Разумовскаја, а во неа играа учениците Филип Христовски, Кире Ацевски, Марија Баркова, Сања Мирчева, Никола Ризовски, Стефан Николовски, Кристијан Јорданов и други.

Тече конкурсот за сместување на средношколци, во учебната 2016/2017 година, во ученичкиот дом „Лазар Лазаревски“ во Велес. Домот нуди 221 легла од кои за ученици во прва година се предвидени 41 легло, за оние од втора година слободни се 72 места, за учениците од трета година има 62 слободни легла, и за оние од четврта година предвидени се 46 места.

Опожарен е ноќеска автомобилот на командирот на полициската станица во Велес, Диме Ѓуров. Возилото марка тојота било паркирано пред семејната куќа на Ѓуров која се наоѓа на улица: „Киро Рогужаров“, во месноста викана Соколаана. Случката е пријавена во полициската станица ноќеска неполни два часа по полноќ. Според соопштението на СВР Велес увидна екипа излегла на местото на пожарот и направила увид. Резултатите од увидот ќе треба да ги утврдат причините за пожарот и евентуално да го откријат сторителот.

Македонскиот центар за граѓанско образование го избра Велес како пилот град за реализација на АКЦЕС програмата и ги избра професорите, аниматори или едукатори, потоа за првпат во државата се подготви програмата за едукација на средношколци според оваа програма додека Амбасадата на САД во Македонија помогна околу обезбедувањето на потребните реквизити, работни материјали и патувања а гимназијата „Кочо Рацин“ го отстапи просторот и во изминатите девет месеци вкупно дваесет и пет средношколци од градот ги подобрија своите знаења од англиски јазик, од историјата како и културата на Соединетите Американски држави. Учениците по деветмесечно образование организираа и завршна вечер на која говореа, водеа дијалог на англиски јазик и презентираа свои перцепции и спознанија од наученото.

Во тивкото и мирно катче од родната куќа на Рацин каде се уште се чувствува неговиот дух и силната желба за творештво, петнаесетина ученици од велешките основни училишта вредно и посветено го изучуваат грнчарсиот занает. Некои од нив прв пат се запознаваат со тајните на занаетот, други пак неколку години по ред мошне вешто управуваат со грнчарското колце. Но сите тие се дел од грнчарската работилница која се реализира во рамки на традиционалните етно работилници.

Фотографија на која се фотографирани 25 велешки комити, меѓу кои и три жени, од четите на велешките војводи Алабакот, Докурчев и Офицерчето ми дојде до рака при случајна средба со пријатели. Станува збор за фотографија што е сопственост на велешко семејство. Точно се знае дека фотографијата е направена во 1950 година. И засега толку, бидејќи во изминатиот период и покрај истражувањето на кое му се посветив за жал не открив кои се овие фотографирани личности. Затоа со сопственикот на фотографијата одлучивме да ја ставиме на увид пред јавноста бидејќи заедничка ни е целта да откриеме што повеќе информации поврзани со приказните кои ги раскажуваа постари велешани и според кои во четите на велешките војводи Алабакот, Докурчев и Офицерчето освен мажи имало и жени војводи.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново