Семејството Николови може да здивне, на нивната трансакциска сметка со број 4324845265614551 во Тутунска банка стигнаа првите донации. Од пристигнатите пари детето веднаш е однесено на потребната рехабилитација во болницата „Свети Еразмо“ во Охрид. Мајката Зорица ја придружува Лана, која боледува од церебрална парализа за да ја прими терапијата што и е неопходна за подобрување на здравствената состојба. Таткото Ристе е изненаден од помошта и грижата на добронамерните луѓе.

Контејнерот кој со години наназад стоеше до ѕидот на синдикалната зграда во Велес, сега е тргнат и е поставен на улицата, на местото каде што се паркираат автомобилите. Граѓаните од околните куќи, станбени згради и дуќани реагираат, велат дека сега кесињата со отпад мора да ги носат до улицата и да ги фрлат во контејнерот кој според нив се наоѓа на несоодветно место, поточно на главната улица. Кој го поставил таму, тие не знаат.

Петнаесетина палми од вкупно 46-те кои пред две години беа засадени во Младинскиот парк, дворот на Гимназијата и во паркот до поранешниот Офицерски дом во Велес, не преживеаја. Тие се исушени и од нив останаа само стеблата.

Мајка од Велес што имала обврски во зградата на Централниот регистер се жали дека тешко ја истуркала количката во која го возела своето дете по пристапната патека пред оваа институција. На жената не и било лесно ниту при возењето на количката надолу по патеката, особено на свиокот. И таа како и граѓаните кои вообичаено седат на ѕидчињата кај фонтаната на плоштад „Сармаале“ констатираа дека оваа пристапна патека мора да има ограда од двете страни.

Граѓани на Велес се жалат дека Јавното комунално претпријатие им наплаќа кога отстранува дефект на водоводната инсталација до првиот вентил или водомерот, во нивните домови. Тие велат дека ова порано не било пракса на „Дервен“. Тврдат дека поправките на водоводната мрежа до водомерот на корисникот порано паѓале на товар на јавното комунално претпријатие. Кај дел од нив водомерите се наоѓаат внатре, во дворовите, па дури и во просториите од куќите. Ним ова дополнително им го оптеретува домашниот буџет.

По една канта за отпад во зелена боја добија десетина семејства кои живеат на раскрсницата на која се спојуваат улиците Кочо Рацин и Архиепископ Михаил во Велес. Овие семејства општината ги задолжи со реверс, а добија и упатство за користење. Локалните власти истовремено ќе поделат уште 800 канти во жолта боја на оние домаќинства кои веќе имаат зелени канти. Оваа акција има за цел да ја искорени навиката кај граѓаните отпадот во најлонски кеси да го оставаат пред домовите и на улиците.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново