Се буди јавноста, се зголемува свеста кај граѓаните, излегуваат на улица и јасно и гласно го искажуваат својот став за моменталната спстојба во која се наоѓа државата. Но паралелно со тоа се зголемува и притисокот, заканите и заплашувањата на оние од кого народот бара одговорност и отчетност, беше речено на денешната работилница, „Слобода на изразување и демократија наспроти автократија“, организирана од НВО Инфоцентарот и Хелсиншки комитет.

Бркотница како од филмско сценарио се случувала вчера попладне на автопатот Градско-Скопје кај Штипска клучка. Полициски службеници се обиделе да запрат два автомобила „мерцедес“ и „ауди“, но возачите не ја испочитувале наредбата па со голема брзина се упатиле кон Велес. При обидот да избегаат едниот автомобил се придвижоил кон полицајците и на еден од нив му ја прегазил ногата.

Исправна за пиење била  само водата од градскиот водовот, така покажуваат анализите на Центарот за јавно здравје во Велес, направени во 2015 година.  Здрава за пиење била  и водата во селата кои се приклучени на градскиот водовод. Лекарите предупредувале за природните чешми во градот и околината. Од направените анализи на 70 примероци е констатирано било дека  сите се бактериолошки и хемиски неисправни. Кај некои од нив забележана била висока концентрација на нитрати и матност над максимално дозволените граници.

Две потешко повредени лица во сообраќајката што денеска напладне се случи на локалниот пат од Велес кон езеро „Младост“ се испратени во Ургентниот центар во Скопје. Прво од велешката болница беше транспортиран пациент со потешки повреди на вратен `рбет а потоа, вториот кај кого лекарите констатирале потешки повреди на граден кош.

Железничката линија Велес- Гевгелија го дели велешкото маало „Дворови“ на два дела. Тоа е дел од старото јадро на центарот на градот. Еден дел од маалото гравитира кон плоштадот „Сармаале“ во строгиот центар, а другиот дел кон железен мост. Во овој текст пишувам за старите семејства кои живееле и дел од нив сеуште живеат во куќите од десната страна на пругата, поточно од нов мост, денешен „Гемиџии“, па се до железничката рампа кон железниот мост. Овој дел од градот своето име го добил поради големите дворови кои биле составен дел на куќите на богатите бегови и агите кои таму живееле во турско. Од нив староседелците на „Дворови“ ги купиле своите домови, потоа дел од нив ги продале широките дворови во кои се изградиле нови куќи и така се создавала населбата. Карактеристично за овој дел на „Дворови“ е тоа што на едната страна поголем број од куќите излегувале на главната улица, веднаш до дуќаните на занаетчиите додека на другата страна нивните прозорци гледале кон железничката линија.

Едно лице има сериозни повреди и веднаш ќе биде транспортирано од велешката болница во Ургентниот центар во Скопје додека уште над осуммина во моментов се интервенира на хирушкото одделение во болницата во Велес. Сите тие се повредени во сообраќајната несреќа што пред два часа се случи на локалниот пат од Велес кон езеро „Младост“.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново