Едногодишниот Х.П, заедно со родителите, патувал во такси возилото на свадба што се одржувала во мотелот „На Велешко“ на брегот на езеро „Младост“. Несреќата се случила додека патниците од таксито излегувале.

Жетвата на пченицата во велешко е во полн ек. Производителите се задоволни од родот но, не и од откупната цена што им ја нудат мелничарите. Ветувањето од Министерството дека килограм лебно жито ќе се откупува по 10 и 11 денари и дека целокупниот род ќе биде собран засега не се остварува. Земјоделците од Горно Оризари, Извор, Иванковци, Сујаклари, Ново Село и други велат дека мелничарите нудат откупна цена од 7 до 8 денари за килограм.

Почина педесет и седум годишниот Марјан Јанковски од велешкото село Теово откако државата нему не успеа да му обезбеди подолгорочен престој и лекување во соодветна здравствена институција. И покрај тоа што 20 години работеше во Порцеланка, тоа не беше доволно сега во последната година од неговиот живот да искористи бенефиции од здравствениот систем и како стечаен работник да се лекува во специјализирана здравствена установа.

„Геноцидот што за време на граѓанската војна го направија грчките власти врз Македонците од Егејска Македонија никогаш не може да се заборави и да се избрише. Таков геноцид не памети историјата. Трагите од ѕверските убиства, прогони и иселувањето од родното огниште остануваат како траен белег кај сите Македонци. Меѓу големиот број загинати борци, кој не сакаа ништо друго освен Македонија да биде обединета, беше и големата хероина Мирка Гинова која кога грчките фашисти ја стрелале таа низ песна им рекла дека Македонија за навек ќе биде на македонскиот народ“.

Од први јули годинава одделот за Трансфузиологија во Велес работи со пациенти само два пати во неделата, во вторник и во четврток. Тогаш за граѓаните од Велес и општината се закажуваат прегледите на Мој термин. Во останатите денови единствениот лекар трансфузиолог во градот работи со крводарителите во соседната амбуланта во зградата што е дел од болницата. И тоа не е доволно, сметаат пациентите кои имаат потреба од честа проверка на факторот на коагулација на крвта. Според нив, Заводот за трансфузиологија ја знае потребата од најмалку уште еден лекар во Велес но, не вработува туку до пред одморите проблемот го решавал со испраќање на трансфузиолог од соседните градови.

Првите граѓани ги пуштија своите доброволни прилози во касичката што вработените на Фондација Фокус ја поставија во саботата во ресторанот на базен Снупи со што и официјално ја започнаа овогодинешната хуманитарна акција за собирање средства за упис на студент од социјално немоќно семејство од Велес. На присутните гости вработените на Фокус им поделија флаери со содржината и целта на хуманата акција. Граѓаните уште еднеш ја потврдија својата хуманост.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново