PORIBUVANJE fin

Додека од спротивната страна на скалите на кејот на река Вардар рибари ловеа риба од спротивната, крај Мало Мовче, 200 килограми млад крап беше пуштен во водата на реката. Порибувањето го изврши Здружението на спортски риболовци „Бабуна“ според редовните годишни обврски. Тоа стопанисува со овој ревир во кој се наоѓаат уште реките Тополка и Бабуна.

KukanaManevi fin

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка.

OsnovensudVeles fin

Поранешниот претседател на скопскиот Кривичен суд, Владимир Панчевски повторно не дојде на судење и Апелацискиот суд во Скопје не му ги вратил списите во предметот на Основен суд Велес. Ова е епилогот од денешното трето одлагање на почетокот на судењето на поранешниот прв судија на скопскиот Кривичен суд за кривичното дело што му се става на товар и е поврзано со злоупотреба на системот за електронско распределување предмети, наречен АКМИС.

KukanaPaunovimestonakoe se pronajdeni koskite fin

Пронајдените коски во еден кош на парцелата која трет ден, по пожарот, во куќата на Паунови се претпоставува дека се на 80 годишниот Миле Паунов. Ги пронашле Крим техничарите на СВР Велес кои заедно со градежните работници и работниците на ЈКП „Дервен“ работат на отстранување на куповите гараж од изгорено дрво, мебел и предмети. Информиран е и јавен обвинител. Потрагата продолжува и по други можни остатоци од човечко тело.

ZATVORENPAZAR fin

Со 40 милиони денари државата ќе учествува во изградбата на затворениот градски пазар. Тоа е половина од потребните средстава според подготвениот проект на Општина Велес. Точно 82 милиони денари чини изведбата на овој проект. Според градоначалникот Аце Коцевски, одлуката Владата ја донела на последната седница. Остатокот од потребните финансиски средства ќе се обезбедат од продажба на дуќаните и евентуално од други проекти.

Todorovi1

Семејството Тодорови е едно од најстарите велешки семејства. Според запишаното во старите турските тевтери, по освојување на Калето веднаш над манастирот „Свети Димитрија“ каде што тогаш се наоѓал Стар Велес, од страна на Турците, поголем број од жителите се отселиле на разни места. Едни се населиле во реонот на Долни Град, други покрај мостот што Турците го изградиле, во близина на денешниот Стар мост, а трети побегнале кон запад и го формирале селото Стари Град како и во другите села.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

 
   
   
   
   

Најново