POUMacaOvcarova1

Инклузија на лицата со посебни потреби преку едукативно, забавно - рекреативна игра дизајнирана според нивните можности, запознавање на учениците со правила за да се охрабрат да ги применуваат понатаму во наставата и на тој начин да се јакне нивната самодоверба и можностите за развој. Вака ја опишаа својата проектна активност четворицата велешани Бојан Владов, Тоше Цецев, Виктор Ѓуровски и Сашко Бабуновски, студенти на втора година на „Финки“, кои го слушаат предметот „Медиуми и Комуникации“ и одлучија да спроведат активност во основното училиште за деца со посебни потреби „Маца Овчарова“ во Велес.

vozsolun fin

Граѓаните на Македонија од средината на овој месец повторно ќе можат да патуваат со воз до Белград и до Солун. Експресните возови сезонски се враќаат во возниот ред на ЈП „Македонски железници“. Патувањето кон Солун, со возови ќе се одвива до Гевгелија за потоа со автобус патниците да бидат превезувани до солунската желензичка станица од страна на „Грчките железници-ОСЕ“.

avtopatVE fin

Една лента од автопатот од Скопје кон Велес, на делот меѓу Башино село и Штипска клучка, денеска од 10 до 13 часот ќе биде затворена за сообраќај.

AngjusevvogimnazijasoIngilizoviPanova

Mладите велешани, Викторија Панова и Марко Инѓилизов, кои го освоија второто место на финалето на Европскиот квиз на пари во Брисел, Белгија, добија стипендии до крајот на нивното школување од Фондацијата Анѓушев, основана од вицепремиерот проф. д-р Кочо Анѓушев кој честитајќи им го успехот им посака да ги прошират своите амбиции за постигнување нови знаења и успеси. 

SudPretsedateli

По ослободувањето и формирањето на Федеративна Народна Република Југославија, како и создавањето на Народна Република Македонија во 1945 година , веднаш по Првото заседание на АСНОМ, донесена е одлука за формирање и почнување со работа на голем број институции. Меѓу нив се и судовите. Според податоците на Државниот архив на Република Македонија, тогаш во Велес биле формирани Околиски, Окружен и Општински суд. Еден бил сместен во куќа во близина на денешниот објект на Повардарска Епрахија додека преостанатите два работеле во простории на тогашната општина.

Najdobriucenicivo2019 fin

Воопшто не беше лесно да се избројат сите освоени меѓународни, државни, регионални и општински награди и признанијата на петмината најуспешните ученици за 2019 година кои годинава се добитници на престижното Признание за најталентирани ученици што традиционално, по повод 24 мај, Денот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј ја доделува Општина Велес. Стефанија Јакимовска, Матеј Гелев, Викторија Панова, Марко Инѓилизов и Михаил Трајков се ученици од основните и средни училишта со кои Велес треба да се гордее и во исто време да се обиде нивните таленти и квалитети да ги сочува, пред да бидат препознаени од европските земји.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/09/2019 година.