Selo Bistrica

Со создавањето на Велешката нахија, градот Велес станал единствена градска околу која гравитирале повеќе селски населби, чиј број варирал од 70 до 120, во зависност од околностите пред се од механичкиот прилив и одлив на населението, но и од болестите, честите напади на арамии, пљачкаши, војни итн.

Kombe1 fin

Еден загинат возач на комбе со скопски регистерски ознаки и потешко повреден возач на автобус на фирмата „Филe турс“ од Кратово, е билансот на тешката сообраќајна несреќа што вечерва,среда 31 јули, се случи на магистралниот пат Велес - Штип, во близина на велешкот Ново село. Десеттина минути пред 21 часот, автобусот и товарното кобе директно се судриле, рекоа за Дума.мк, патници кои во автобусот се качиле од Велес за да патуваат на летување на Црно Море во Бугарија.

starvelesnebilBilaZora fin

Многу одамна е прифатено дека едно од старите имиња на град Велес било и името „Б(В)ила Зора“. Ова Б или В го наведувам бидејќи според едни е „Била“, а други „Вила“ Зора“. Сепак, уште на почетокот на текстот ќе напоменам дека град Велес никогаш не бил преименуван и воден под овие имиња во ниеден познат спис од тоа време. Погрешното именување е направено некаде во дваесетите години на 20 век, кога еден српски историчар и географ погрешно го разбрал текстот кој денеска ќе Ви го презентирам.

Mirka otkrivawe na bistata

Бистата на Мирка Гинова во Велес е поставена над спомен плочата со имињата на македонските загинати борци во Граѓанската војна во Грција. Таа се наоѓа на главната градска улица „Благој Ѓорев“, спроти велешката Гимназија. Уметничкото дело што го содржи ликот на народната хероина е авторски труд на скулпторот Петре Нановски од Скопје. Тој и градоначалникот на Велес, Аце Коцевски , денеска, на 73 годишнината на стрелањето на Гинова во Ениџе - Вардар, во Грција,ја открија бистата.

topilnicarska deponija fin

Компанијата „Кепс груп“ од Скопје која ја доби концесијата за експлоатација на минералната суровина од топилничарската депонија со троска на 16 јули, годинава, поднела барање за добивање на Б интегрирана еколошка дозвола. Тоа е последната фаза пред започнување со ископ и транспорт на троската. Стручните служби на Општина Велес го разгледувале барањето и според градоначалникот Аце Коцевски пристапот ќе биде внимателен поради големата количина на остатоци од кадмиумова, оловно -цинковна руда како и други тешки метали кои ќе треба да се исцрпат и транспортираат низ градот.

Uciliste BlKirkov fin

Од вкупно 33 наставници и технички персонал, вработени во основните и средните училишта во Велес, кои исполнуваат услови 27 не сакаат да одат во пензија. Од нив 22 се наставнички и наставници а останатите петмина се вработени како ненаставен кадар. Тие се на возраст од 62 или од 64 години, имаат доволно работен стаж, но одлучиле да потпишат договори за продолжување на работа.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner