Заев: Банкарскиот сектор е стабилен и ликвиден, а стапката на невработеност бележи намалување

Објавено на 8 април, 2021 во 10:00

40158242035 e5ca024898 b

08.04.2021

Во рамки на денешната прес конференција, премиерот Зоран Заев посочи како се одвива економскиот дел во земјава, односно ги сподели информациите од Министерството за финансии во однос на буџетот и приходите во првите три месеци од оваа календарска година.

„Полнењето на државната каса оди според планот и приходите се на повисоко ниво. Во првото тромесечие приходите се 22,8% од вкупно планираните за 2021. година. Истите се повисоки за 4,4% од приходите споредбено со истиот период од минатата година. Даночните приходи и придонесите се повисоки за 5% во однос на минатата година. Сето ова се должи на преземените мерки, и довербата на стопанството за предвидените чекори и мерки. Мерките чинеа 860 милиони евра“, истакна Заев кој во продолжение посочи како изгледале пакетите кои се реализираа.

„Во мерките беа вклучени сите засегнати страни, и истите беа транспарентни. Исто така овие мерки го ублажија ударот од пандемијата, а истото го потврди и меѓународната заедница“, додаде Заев.

Заев посочи дека покрај мерките, без престан се дејствува и со кредитирањето на работниците. Исто така, потенцирам дека Банкарскиот сектор е стабилен и ликвиден. Во таа насока, и стапката на невработеност бележи намалување, и истата во 2020. година е 16,4%, или 0,9% намалена во однос на претходната година.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.