NinaAngelovska fin

3.07.2020

Во првото полугодие од 2020 година извршен е поврат на ДДВ кон фирмите од 12,7 милијарди денари или 206,5 милиони евра, што е за 6 отсто повеќе во однос на лани или за 660 милиони денари повеќе, информираат од Министерството за финансии.

tikvesvina fin

2.07.2020

Најпопуларните вина од сегментот на традиционални вина на винарницата „Тиквеш“ – „Смедеревка“ и „Розе“ добија нова атрактивна амбалажа од 0,5 литри, а на љубителите на виното им се достапни на полиците на продажните места и во угостителските објекти од почетокот на месецов.

bigjet fin

2.07.2020

Закрепнувањето на економијата е почнато и тоа може да оди побрзо од очекуваното до кајот на годината. Тоа го покажува реализацијата на вкупните приходи во буџетот во јуни кои се над очекувањата, а обезбедена е и ликвидност на буџетот кој се реализира по план.

DDV fin

2.07.2020

Управата за јавни приходи (УЈП) известува дека вкупниот поврат на ДДВ во второто тримесечје од 2020 година кај граѓаните изнесува 334.556.243 денари, односно 5.440.000 евра.

voz fin

25.06.2020

Во домашниот железнички сообраќај во јуни дневно во просек има околу 700 патници. Во товарниот и покрај намалувањето на обемот на работа од 24,5 проценти во март, не е намален бројот на клиенти и се склучени два нови меѓународни договори за транспорт, изјавија за МИА од Железници – Транспорт.

ESM fin

20.02.2020

Акционерското друштво Електрани на Северна Македонија информира дека откако ги задоволило потребите на универзалниот снабдувач за електрична енергија за тарифните потрошувачи, продолжило со производство и со продажба на електрична енергија на слободниот пазар.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново