Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Рускиот претседател Владимир Путин го смени претседателот на Централната изборна комисија пред парламентарните избори во септември годинава.

На списокот од пет луѓе кои ги именува Путин во Комисијата која има петнаесет членови не е и сегашниот претседател Владимир Чуров.

На негово место е неименувана Ела Памфилова, која е советник на Путин за човекови права.

Чуров е верен сојузник на Путин и раководеше со Централната изборна комисија од 2007 година.

Портпаролот на Кремљ Дмитри Песков изјави дека станува збор за редовна смена на членовите на Комисијата чиј мандат истекува на 27 март.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново