Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во 12 општини во Србија е прогласена вонредна состојба.

Претставници на локалните власти и секторот за вонредни состојби  и припадници на војската извлекоа стотина луѓе од своите домови.

 

Според податоците на српското МВР, поплавени се 710 домаќинства, а евакуирани се 118 лица. Се работи за општините Ивањица, Лучани, Горњи Милановац, Ариље, Бајина Башта, Пожега, Чајетина, Бујановац, Чачак, Нови пазар, Ужице и Краљево.

Водостојот моментално опаѓа, но нова опасност од поплави се очекува за в четврток, а врнежи ќе има се до 11 март. Најавите се дека во четврток ќе наврнат 30 литри дожд на метар квадратен, но поради топење на снегот можно е да се зголемат водотеците и да предизвикаат излевање.

Големи поплави во Србија имаше и во 2014 година.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново