Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Медиумската ситуација на Балканот секој ден се повеќе се влошува, оценува доскорешната претставничка на ОБСЕ за слободата на медиумите.

Таа во изјава за Радио Слоодна Европа вели дека тоа е „ефект од војните и општествата во транзиција“.

- Сепак, зад се стои неподготвеноста на политичарите и оние кои имаат моќ да се откажат од контрола и влијание во медиумите. За жал сите тврдат дека се демократи. Но, во пракса се однесуваат како во држави во кои нема медиумски плурализам, изјави Мијатовиќ.

Таа додава дека не се новинарите тие кои не се виновни и дека не носат одговорност, бидејќи им недостига солидарност и проесионализам.

- Има и проблеми од економска природа, односно недостиг од пари. Многу мал маркетиншки колач што може да се подели меѓу голем број медиуми. Недостига и едукација, оценува Мијатовиќ.

На глобален план според неа, медиумската ситуација е многу проблематична.

- Не се проблем само лажните вести, туку и настојување медиумите да бидат под контрола многу повеќе отколку претходно, рече Мијатовиќ.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново