Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

venecija fin

уристите кои ја посетуваат Венеција, ќе плаќаат нова такса од јули 2019 година Приходите ќе одат за одржување на чистотата на градот, кој буквално се бори со тоа поради огромниот прилив на посетители, објави ББС.

Таксата, која ќе се движи од 2,5 до 10 евра по сезона, првенствено ќе влијае на туристите кои ја посетуваат Венеција без сместување преку ноќ . Ова главно се патници кои сега се ослободени од туристички данок. За туристите кои плаќаат преспивање, се пресметува во цената на хотелската услуга.

Урбаните власти се надеваат дека новиот надоместок ќе донесе нов годишен приход до 50 милиони евра.

“Трошоците за чистотата на историскиот центар и неговата безбедност долги години се покриваат од самите Венецијанците . Ви благодариме на оние кои ќе помогнат да се сочува чистотата на Венеција и да го направиме животот на Венецијанците подобар” – коментира градоначалникот на градот Луиџи Брунеро во интервју за весникот “Република” .

Истовремено оние кои доаѓаат да работат или да студираат во Венеција, ќе бидат ослободени од надоместокот, уверува градоначалникот.

Судбината на Венеција, исто така, предизвика загриженост во УНЕСКО. Во текот на летото на 2019 година треба да се донесе одлука дали историскиот центар на градот да биде вклучен во листата на спомениците, со опасност од исчезнување .

“Историските центри на градовите се музеи, правилно е посетителите да плаќаат за присутнитноста, како што го прават тоа во музеите” – аргументира Бернабо Бока, кој ја предводи угостителската група Federalberghi.

Слични даноци веќе се воведени на островите Липарис и Лампедуза.

Секоја година во Венеција има 600 крстосувачки пловила. . Освен за бродските пловила, данокот ќе се применува на оние кои пристигнуваат во воз или авион без преку ноќ, а износот ќе биде вклучен во цената на билетот.

 

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново