„Зомби клетки“ во мозокот продолжуваат да растат и по смртта на човекот

Објавено на 30 март, 2021 во 17:38

5654 mcd14 brain and nerve cells3

30.03.2021

Можеби се чини дека кога човек ќе умре, неговото тело повеќе нема да може да реагира понатаму. Без циркулација на крв и воздух, внатрешните системи брзо ќе се исцрпат. Но, најновите научни истражувања открија интересно откритие. Во неживо тело, оживуваат „зомби“ клетки, чија активност се зголемува веднаш по смртта на една личност.

Всушност, некои клетки во човечкиот мозок ја зголемуваат својата активност откако ќе умреме. Тие биле откриени од научници од Универзитетот во Илиноис кои ги проучувале реакциите во мртво човечко тело. Тие ги нарекле специфичните клетки „зомби“ затоа што ја забрзуваат нивната активност токму кога некое лице ќе се прогласи за мртво и се обидуваат да извршат важни функции, како некој да заборавил да им каже дека веќе не е потребно. Порталот Science Alert извести за револуционерното откритие на клетките.

Неврологот Џефри Лоеб и неговите колеги забележале како овие клетки тврдоглаво се борат да создадат нови испакнатини и напорно работат на своите задачи неколку часа по смртта. „Повеќето студии претпоставуваат дека сè во мозокот застанува кога срцето престанува да чука, но тоа не е така“, рече Лоеб. Добиваме многу информации за човечкиот мозок веднаш по постмртниот преглед.

Испитувањето на мозочното ткиво по смртта на човекот обезбедува важни информации за нарушувања на мозокот како што се аутизам, шизофренија и Азхајмерова болест. Вакво истражување обично се изведува на ткивата на луѓе кои починале пред повеќе од 12 часа. Споредувајќи ги свежо земените примероци на мозок по операцијата на пациент со мозочно ткиво на починати луѓе, истражувачите откриле значителни разлики кои не биле ниту возраст ниту болест.

Иако најголемиот дел од активноста на генот остана стабилен во испитуваните примероци 24 часа, активноста на нервните клетки во мозокот брзо опаднал. Од друга страна, клетките ја зголемиле својата активност и процеси. Иако ваквиот наод е изненадувачки на прв поглед, според научниците, има смисла. Микроглијата и астроцитите почнуваат да работат, токму кога ќе се случи нешто лошо во организмот за да се спаси што е можно. А, умирањето е очигледно процес во кој се случува нешто лошо во телото.

„Фактот дека глијалните клетки се зголемуваат по смртта не е премногу изненадувачки, бидејќи тие се воспалителни и нивната улога во мозокот е, така да се каже, чистење по повредите што се резултат на недостаток на кислород или мозочен удар“, рече Лоеб. Сепак, 24 часа по смртта, овие клетки умираат и стануваат неразлични од остатокот на ткивото.

„Добрата вест од нашите откритија е дека знаеме кои гени и типови на клетки се стабилни, кои се распаѓаат и кои растат со текот на времето, така што сега ќе биде можно подобро да се разберат резултатите од постхумните студии на мозокот“, објасни Лоеб. Според истражувањето објавено во „Научни извештаи“, нашето тело не е целосно мртво дури и по смртта.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.