Осум најчести симптоми на деменција: Oвие 2 се занемаруваат од повеќето луѓе

Објавено на 19 август, 2022 во 12:52
C

Деменцијата е термин кој се користи за означување на процесот на опаѓање на менталните способности, кој е доволно силен за да се меша во секојдневниот живот. Иако многумина мислат дека е, деменцијата не е болест, туку термин кој опишува група симптоми поврзани со губење на меморијата и други важни мисловни вештини.

Алцхајмеровата болест е најчеста форма на деменција и влијае на деловите од мозокот кои ја контролираат меморијата, говорот, расудувањето, размислувањето и другите когнитивни функции.

Имајќи предвид дека бројот на лица со деменција се зголемува, би било препорачливо да се обрне внимание на следните симптоми:

1. Краткорочна меморија

Типичен ран знак на деменција е губење на краткорочната меморија. Еден од најчестите знаци е дека човекот губи основни работи како клучеви, телефон, далечински или не се сеќава што јадело тоа утро.

Овие секојдневни појави често може да бидат ран показател за деменција, особено ако често се повторуваат.

2. Промени во расположението

Големите промени во расположението се уште еден ран знак на деменција. Ова е промена која заболените често не можат да ја забележат, но затоа има пријатели и членови на семејството кои треба да реагираат. Меѓутоа, многу луѓе промената на расположението ја припишуваат на други работи и не ја сфаќаат сериозно.

Бидејќи деменцијата влијае на расудувањето и самосвеста, помалку е важно како поединецот мисли дека се однесува или како се гледа себеси. Апатијата, во оваа смисла, е уште една промена на која треба да се внимава.

3. Губење на интерес

Друг ран знак на деменција е губење на интерес за секојдневните активности и хоби во кои личноста некогаш уживала. Ова е и симптом кој луѓето го игнорираат, бидејќи мислат дека е нормално да се изгуби интересот за работите што ги правеле на одредена возраст.

4. Недостаток на фокус

Симптомите на деменција може значително да варираат од личност до личност и од состојба до состојба, но ако некое лице ги има претходните три симптоми и недостаток на фокус, т.е. неможноста да го задржи своето внимание на било што, треба да се консултира со својот избран лекар.

5. Избрзани одлуки

Секое невообичаено и непромислено дејствие кое не е нормално за некоја личност е потенцијална причина за загриженост. Пример за тоа би била одлуката да се исфрлат одредени работи од дома или да се носи зимска облека во лето.

6. Дезориентација

Заборавањето на едноставни и познати рути е симптом на деменција. Човек кој е дезориентиран треба да се следи, а не да не зборуваме, бидејќи може да се изгуби или да заврши на опасни места.

7. Конфузија

Лицето со деменција има потешкотии да формулира реченици што звучат значајно и се бори правилно да ги изрази своите мислења.

8. Познатите задачи стануваат предизвикувачки

Едноставните и познати задачи како правење кафе или заклучување на вратата можат да станат предизвик за оние кои страдаат од деменција бидејќи функцијата на мозокот и когнитивната активност почнуваат да се влошуваат, пишува The Sun.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.