vodaislabeenje fin

Секоја диета и начин на намалување на вишокот на килограми подразбира намален внес на висококалорична храна, но и пиење многу вода. Препорачаната доза што секој човек мора да ја испие во едно деноноќие е околу два литра, односно околу осум чаши вода.

nikulci fin

 

Цветовите од брокула се омилена супер храна, но помалку е познато дека изобилие од нутриенти можеме да добиеме од никулците на брокулата. Покрај тоа, тие содржат уште поголема концентрација на корисното соединение сулфорафан, кое го зајакнува имунитетот, варењето и кардиоваскуларниот систем, а има и сѐ повеќе научни докази дека го спречуваат развојот на малигни заболувања.

visni fin

Со диетата со вишни, осмислена од д-р Ана Бинс, позната британска нутриционистка, нема ни да почувствувате дека сте на диета. Не треба да консумирате повеќе од 1.200 калории на ден. Покрај тоа, треба да јадете 300 грама вишни кои содржат дополнителни 280 калории, па пресметката може да ве збуни.

magnezium fin

20.02.2020

Ненадејната желба за одреден вид храна често се поврзува со бременост, но силното копнеење за одреден производ не се јавува само кај идните мајки.

merac fin

18.06.2020

Хи­пог­ли­ке­ми­ја­та е сос­тој­ба што се ка­рак­те­ри­зи­ра со аб­нор­мал­но нис­ко ни­во на ше­ќер во крв­та (гли­коза), глав­ни­от из­вор на енер­ги­ја пот­реб­на од ва­ше­то тело. По­че­то­кот на хи­пог­ли­ке­ми­ја мо­же да се дол­жи на пре­до­зи­ра­ње со ин­су­лин, за­не­ма­ру­ва­ње на препо­ра­ча­ни­от рас­по­ред за ја­дење, ка­ко и пре­ку­мер­на или пре­дол­га фи­зич­ка ак­тив­ност.

iskacuvanje po skali fin

17.06.2020

Спроведено е истражување што покажало дека поради пандемијата со ковид-19, дошло до огромен пад на активноста на луѓето.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново