Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Брокулите ги зголемуваат заштитните ензими во ткивото на градите, со што штитат од развој на рак на дојка.

Се чини дека материите содржани во брокулите, помагаат за создавањето на друга супстанција - сулфорафан, која се препишува на пациенти болни од рак. Научниците од САД од Институтот за храна открија дека супстанцата помага за одржување на здрав баланс на антиоксиданси во човечкиот организам, пишува агенцијата БГНЕС.

Според истражувачите за голем ефект брокулата треба да се конумира по 3 - 4 пати неделно за да може да помогне за забавување на растот на клетките, при што ќе го зголеми нивото на заштитните ензими во ткивата на дојката, така барем тврдат истражувачите.

Брокулата е богата со витамин Ц,микроелементи - калциум, магнезиум, железо, калциум и цинк. Со овој состав брокулите се редат не само над сите свои роднини, но и излегуваат на првите места меѓу сите хранива во светот. Многу се корисни и за сите идни мајки поради бројните витамини и микроелементи и тоа во природна форма.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново