Зошто е добро да се грицка морков
Објавено на 26 февруари, 2016 во 08:25
Морковот е еден од секојдневните производи но вистина е дека многумина го избегнуваат.
Морковот е еден од најздравите производи.Сладоке боагт со влакна и многу корисен кога паѓа шеќерот во органзимот. Бета каротинот со кој изобилува делува како силен антиоксиданс кој ги обновува клетките,го забавува стареењето и го подобрува имунитетот.
Морковот единствено содржи фалкарионол кој се покажа како делотворен при спречување на некои видови рак. Овој спој со алфа и бета каротин кој исто така се наоѓа во морковот е одличен во борбата против нападнатите клетки. Морковот содржи и лутеин кој ги чува здрави белите дробови додека витаминот К кој го има во големи количини помага во изградба на коските.