Бел зеленчук кој морате да го јадете
Важноста на белиот зеленчук не ретко ја занемаруваме слушајќи за здравстевните предности на силно обоените зеленчук и овошје. Но овој зеленчук е многу здрав па затоа ви откриваме кои производи би требало задолжително да ги вклучите во исхраната.
Карфиол – Содржи сумпорни споеви кои се поврзуваат со борба против ракот,јакнење на коскеното ткиво и одржување на здравјето на крвните садови.
Печурки – Печурките се нискокалорични,без масти,без холестерол и глутен а содржат и сосема малку натриум.Богати се со селен,калиум,рибофлавин,ниацин и витамин .Освен тоа,печурките се многу хранливи. Освен тоа,печурките,па ќе направите подолго да се чувствувате сит.
Лук – Спречува настинка и грип,се верува за да забрза раст на косата и да се лечат акните. Освен тоа, со своите антиоксиданси својства го зајакнува имунитетот.
Компир – Е богат со влакна и калиум. Печен,нелупен компир со средна големина има околу 163 калории,неверојатни 941 мг калиум и 3,6 гр влакна. Освен тоа содржи витамин Ц,Б6,магнезиум и мала количина протеин со висок квалитет.