Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Дали знаевте дека емајлот на забите е најтврдата супстанција во човечкото тело? Тој игра витална улога во заштитата на забите од потенцијални повреди.
Сепак, ние се стремиме да го повредуваме, благодарение на некои навики. Така, понекогаш дури и без знаење, ги кршиме забите.

1. Не обрнувате внимание на стомачните киселини
Според стоматолозите, проблемите со зголемена киселост се меѓу главните причини за ерозијата на забниот емајл.
Кога јадете храна која предизвикува киселост, а состојбата не се третира, исто така може да се предизвика горчина. И таа има ерозивен ефект врз забите.

2. Претерувате со цитрусни овошја
Денес популарни се диети за детоксикација на организмот, со конзумирање на лимон вода и на агруми.
Сепак, според истражувањето, ова можеби не е особено корисно за здравјето на забите. Содржината на лимонската киселина во агрумите, особено во лимонот, го уништува емајлот на забите.

3. Времето помеѓу оброците е премногу долго
Често поради секојдневниот зафатен живот, повеќето од нас не редовно јадат. Стоматолозите, сепак, предупредуваат дека ова може да биде катастрофално за забниот емајл.
Препорачливо е да не поминувате повеќе од 2 ½ – 3 часа помеѓу оброците. На пример, ако имате појадок во 9:30 часот, ручајте не подоцна од 12:30 часот.

4. Претерувате со вино
Ако планирате да се опуштите со чаша црвено вино во раката, забите може да бидат засегнати.
Истражувањата покажаа дека потрошувачката на вино може да го оштети забниот емајл на долг рок.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново