Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

vino fin

Во лето сонцето е многу силно и ризикот од изгореници на кожата, оштетување и рак се зголемува драстично. Употребата на крем за сончање е задолжителна кога се изложуваме на сонце подолго време.
Но, има и некои пијалоци кои имаат докажано заштитно својство. Кои се тие?

zelencaj fin

Зелен чај

Зелениот чај има многу корисни својства во различни здравствени аспекти. Може да не ви се верува, но тој заштитува и од штетните UV-зраци.
Истражување објавено во The Journal of Nutrition констатира дека жените кои пијат по 4 чаши зелен чај на ден во тек на 12 недели имаат до 25% помал ризик од рак на кожата, пишува eatingwell.com.
Покрај тоа, зелениот чај тера кожата да изгледа помлада и посвежа поради присуството на антиоксиданси во него. Тоа се солидни причини да пиете од корисниот пијалок почесто, особено во лето.

kafe fin

Кафе

Кафето во големи количини има спротивен ефект, но сепак е важно да се знае дека тоа има својства кои ја штитат кожата од штетните сончеви зраци.
Друго истражување од 2011 година, спроведено во Harvard Medical School утврдува декалуѓето кои редовно пијат кафе имаат помал ризик од развој на базалните-клеточен карцином. Овој вид на рак е еден од најчестите видови на рак на кожата и е силно прогресивен и смртоносен.
Луѓето кои пијат по 2-3 шолји кафе на ден имаат до 20% помал ризик од развој на овој вид рак.

vino fin

Црвено вино

Црвеното вино е корисно за кардиоваскуларниот систем. Тоа помага за намалување на холестеролот, а антиоксидансите во него се борат со малигните процеси во организмот.
Црвеното вино е корисно и во заштитата од ултравиолетовите зраци. Антиоксидантите во него придонесуваат и во борбата со оксидирачки процеси во клетките на кожата, забрзувањето на развојот на туморските клетки.

Во прилог појавата на брчки и фини линии се намалува. Кожата изгледа помлада и посвежа.

Важно е да се напомене дека не треба да се потпирате само на пијалаци за заштита од сонцето. Задолжително е да се користат редовно и кремови за сончање. Пијалаците се само дополнување во грижата за кожата.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново