Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

jogurt fin

Пиење на една чаша јогурт дневно може да го намали ризикот од развој на карцином на белите дробови, покажа новата студија.
Научниците утврдија дека оние кои ја имаат оваа навика имаат и до 20 проценти помал ризик од заболување од карцином на белите дробови, во споредба со оние кои не консумираат јогурт секој ден.

Покрај тоа, истражувањето покажа дека ризикот од карцином на белите дробови кај оние кои консумираат јогурт и намирници богати со растителни влакна е помал за повеќе од 30 проценти.

Студиите досега покажаа дека некои пробиотици, бактерии кои се наоѓаат во јогуртот, имаат антиинфламаторни ефекти и штитат од карцином.

Иако некои советуваат максимално да се смали внесот на млечни производи затоа што содржи заситени масти кои го зголемуваат нивото на холестерол, научниците посочуваат дека овие производи содржат и многу хранливи материи – вклучувајќи калциум, калиум, магнезиум, витамини К1 и К2, како и пробиотици, што е сè важно за здравјето.

Некои претходни студии покажаа и дека консумирањето млечни производи, особено сирење и јогурт, е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2.

За потребите на најновата студија, тим научници анализирале 10 истражувања од САД, Европа и Азија, во кои вкупно учествувале 1,44 милиони луѓе. Го анализирале нивниот внес на влакна и јогурт, а потоа следеле колку од нив заболеле од карцином на белите дробови.

Се покажа дека оние кои пиеле чаша јогурт секој ден, ризикот од карцином на белите дробови бил помал за 19 проценти, а кај оние кои внесувале многу растителни влакна преку овошје, зеленчук, леб, без оглед на консумацијата на јогурт, ризикот бил помал за 15 проценти. Кај учесниците кои секојдневно пиеле јогурт и јаделе намирници богати со растителни влакна, ризикот бил помал за дури 33 проценти!

Научниците веруваат дека ефектот е таков поради прoбиотиците кои се наоѓаат во намирници богати со растителни влакна и пробиотиците во јогурт.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново