Сите знаеме колку е корисен медот за здравјето. Сепак многу од производителите бескрупулозно ни поттураат лажен мед. За среќа постојат методи кои овозможуваат да го препознаеме природниот мед од лажниот. Тие биле користени од нашите предци, но се забораваат денес. Тие ќе ви стекнат здравје и ќе ви продолжат животот!

Плодовите на брусницата се богати со различни заштитни материи,кои содржат минерали, витамин А, витамин Це, калиум и растителни влакна. Црвената тврда топчеста форма ја има поради присуство на голема количина на витамин Це.

Шпанија и Иран се најголемите производители на зачинот шафран. Лековита билка која се користи во исхраната, а во историјата се памети како растение на мудроста и богатството. Има црвеникава нијанса, а вашето јадење ќе го обои во жолто.

Рузмаринот ја подобрува функцијата на мозокот, има одлично делување врз памтењето и концентрацијата.

Маслинките се богати со витамини, минерали и органски компоненти кои вклучуваат железо, витамин Е, влакна, олеична киселина, феноли и различни антиоксиданси.

Рибизлата е богата со витамин Ц, но содржи и органски киселини, пектини и танини. Добра да се јаде и во случај на грип, зарипнатост, кашлање, гихт, реума, анемија и недостиг од витамини со цел да се зајакне организмот.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner