Планот за продажба на парцели на езеро „Младост“ донесе нови поделби во Советот на општина Велес (фото и видео)

Објавено на 31 јануари, 2022 во 14:12
Фото: езерскиот брег на „Младост“ со трите парцели за изградба на хотели, мотел или домување

Уште не ставена на продажба, расчистена е една од трите градежни парцели кои што се наоѓаат веднаш над патот на брегот на велешко езеро „Младост“. Парцелата се наоѓа на атрактивна локација , поточно веднаш до главниот пат, на левата страна од постоечки хотел и е на површина од 2.788 м2. Парцелата  беше зафатена од големиот шумски пожар што се случи точно пред две ипол години и го пеплоса зелениот појас на езерскиот брег. На неа, до скоро, стоеја трупци од изгорените борови дрвја, што преку ноќ се остранија за да се израмни површината.

Фото: Расчистената парцела на брегот на езеро „Младост“

Глетката ги збуни граѓаните кои на Дума.мк и напишаа за проблемот, во ECR алатката, на тематскиот повик за урбанистички, комунални и сообраќајни проблеми. Сепак дилемата се расчисти кога на 28 декември, минатата година, на дневниот ред на седмата седница на Советот на Општина Велес била ставена и експресно симната продажбата на оваа како и на уште две парцели кои што се наоѓаат во овој, опожарен дел на „Младост“. На нив планирана е изградба на два хотели и еден мотел. Седмата седница беше затворена за јавност, електронска и не беше пренесувана преку Јутуб каналот на општината од каде беше соопштено дека причина биле  големиот број на советници со настинка и сомнителни на Ковид 19. Мнозинството во Советот го сочинуваат ВМРО ДПМНЕ со коалиционите партии и ДУИ кои имаат 12 членови, Левица има тројца додека осум се на СДСМ со коалиционите партии.

Фото: Совет на Општина Велес со претседател Зоран Љутков и градоначалник Марко Колев

На седницата, како што дозна Истражувачкиот тим на Дума.мк, точката предложена  од градоначалникот Марко Колев, по барање на советничката група  на Левица била симната од дневен ред.

Оваа советничка група до Советот на општината веќе поднесе иницијатива за запирање на продажбата на овие три парцели како и на останати 35 коишто се наоѓаат во близина на езерото, поточно во атарот на село Новачани а неколку и во Велес. Левица е категорична во барањето граѓаните на референдум да се изјаснат дали да се продадат или не градежни плацеви на „Младост“ и во негова близина. Парцелите што се ставени на продажба се впишани  во Детален урбанистички план за езеро „Младост“ донесен во  2007 година. Координаторот на советничката група на Левица, Димитар Абрашев смета дека ДУП-от за езеро „Младост“ треба да се промени и строго да се забрани урбанизирање и уништување на животната средина. Наместо да се претворат во градилишта, овие  парцелите треба да се зазеленат и пошумат, смета Абрашев.

Фото: Димитар Абрашев, координатор на советничка група на Левица

„Ние како советници на Левица ќе направиме се што е во наша надлежност да ја стопираме продажбата. Пред само три месеци, во предизборниот период, сите политички партии во Велес, што учествуваа на локалните избори, во своите програми имаа разубавување на делови на езеро Младост. Ние предвидовме да се направи марина за чамци за привлекување на што поголем број на туристи. Но не и негова урбанизација“, додаде Абрашев.

Со сличен став се и членовите на советничката група на СДСМ со коалиционите партнери. Координаторот Марјанчо Николов смета дека на земјиштето на кое пред само две ипол години, пред пожарот, имаше шума, не треба да се градат нови комерцијални објекти и дека потребна е јавна дебата пред предложениот референдум на неговите колеги од Левица како и понуден проект со конкретни решенија за изгледот на целината на езерскиот брег од страна на локалната власт. Советничката група на СДСМ  ја нуди на граѓаните нивната визија за изгледот на езеро „Младост“ со повеќе зеленило а помалку бетон.

Фото: Марјанчо Николов, координатор на советничка група на СДСМ со коалициони парнери

„Се ќе направиме како советници да нема деградирање, уништивање на шумата и заштита на екологијата. Ќе бараме од градоначалникот јавна презентација пред сите заинтересирани страни. Конкретно ќе им соопштиме на граѓаните, на медиумите, кој е планот и како ќе се заштити постојната животна средина. Езеро „Младост“ е потенцијал за развој на туризам, на транзитен туризам за Велес. Ние мислиме дека е потребана Студија од експерти во која ќе биде вметнато се што е можно за да се понуди економски, туристички развој но не на штета на уништување на природата, на животната средина. Конкретно езерото да има што повеќе зеленило и шума а што помалку бетон, додаде Николов.

Фото: Скица од градежни парцели за продажба до езерски брег според ДУП за езеро „Младост“ од 2007 година

Плацевите чија продажба е спорна, како за Левица така и за опозициската СДСМ, се дел од годишната Програма за работа во областа на располагање со градежно земјиште во сопственост на Република Северна Македонија на подрачјето на Општина Велес за 2022 година.

Фото: Скица од продадени градежни парцели и останати за продажба на езеро „Младост“ во популарно именуван дел „Сателитска населба“

Документот се подготви според Детален урбанистички план донесен од Совет  на општина Велес во 2007 година. Овој ДУП, сосема близу до езерскиот брег, содржи вкупно 12 парцели од кои девет веќе се продадени и за нив досега не се кренала тензија, смета координаторката на советничката група на ВМРО ДПМНЕ со коалиционите партнери, Елизабета Митревска Анѓелеска.  Ако истата програма е веќе реализирана во 80 % тогаш таа смета дека е нелогично да не се продадат и овие три парцели.

Фото: Елизабета Митревска Ангелеска, координаторка на советничка група на ВМРО ДПМНЕ со коалициони партнери

„Прашањево  требало  да биде поставено пред 15 години, во периодот кога се усвоил и кога влегол во годишна програма ДУП за езеро Младост поточно кога ги поминал сите филтри низ општината. Сега е доцна да дискутираме за нешто што веќе е направено, а е погрешно. Сите ние сакаме да има поголем зелен појас околу езерото и во градот, но кога веќе се останати уште три парцели мислам дека е подобро да се продадат отколку да останат така и да пропаднат поточно да не се одржуваат“, додаде Митревска Анѓелеска.

Трите парцели во близина на езерото се со вкупна површина од 20.064 м2 и со почетна цена од 283 денари за м2. Сите се веднаш над главниот пат на езерскиот брег. Освен веќе расчистената, која е со површина од 2.778 м2, втора е на 6.617 м2 и третата на 10.659 м2. Двеве последни точно се наоѓаат на карпестиот дел од десната страна на веќе постоечки хотел, пред самиот мост и браната на езерото. Поточно две се наменети за изградба на хотели и една за мотел или за домување.

Фото: Центар на Велес, плоштад „С`рмаале“

Малкумина граѓани на Велес дознале дека советниците треба да расправаат и изгласаат продажба на јавно наддавање на вкупно 38 парцели од кои три за изградба на хотели и мотел на езерскиот брег. Има и велешани коишто сепак дознале. Вториве се со поделени ставови. поточно дел се за продажба, а другите пак се категорично против.

„Јас мислам дека треба да се продава за да се отворат повеќе работни места, младината да ни се вработи и да не чекаат пари од нас пензионерите“, рече велешанец.

„Општината прво треба да мисли како да ја врати шумата на езерото. Наместо да се дигне народов и да сади дрвца, они мислат како да се продава државна земја. Шума ни треба како што беше старата, садена пред  50 години, под чии борови седевме кога чекавме 2 Мај, денот на работникот и на трудот“, рече велешанец.

„Не знам што да ви кажам, ама таму глетката е тажна бидејќи сум раснела под дрвцата а за жал нив ги пеплоса оган. Мислам дека општинарите треба да ги повикаат граѓаните на Велес на што поголем број на акции за пошумување. Мене ми треба место за прошетки, за излети, поточно природа а не хотели и мотели. Нели се доста постоечите а сега се изгради и еден комплекс во кој мислам дека има ресторан и сместувачки капацитет“, рече велешанка.

„Ја знам како изгледаше порано езерскиот брег бидејќи имав поставено камп приколка  се додека не не натераа да ја отстраниме. Ја извадив. Тој што не доживеал утро со поглед кон езерото, сега прави што сака. Што можам јас да сторам, да спречам. Ако одлучиле да се продава нека продаваат ама на совест ќе ги носат младите на кои ќе им го скратат уживањето при престојот во природа“, рече велешанец.

Фото: Езеро „Младост“ со изградени објекти за домување

Но што ќе одлучи Советот на Општина Велес и дали ќе стави на продажба парцели на опожарената површина будно следат граѓанските организации. Меѓу поборниците за здрава животна средина се и екологистите од ЕД „Вила Зора“ кои категорично се против урбанизирање на опожарените парцели. И тие сметаат дека на езерскиот брег има доволно угостителски и сместувачки капацитети за домашни и странски туристи. За нив најважно е граѓаните да уживаат во природните убавини на крајбрежјето, богато со шума а не со бетон.

Фото: Сашка Коцевска, претседателка на ДЕМ и потпретседателка на ЕД„Вила Зора“

„Со донесување на одлуката за изградба на нови хотели се враќаме на почеток кога се сечеа дрвја за да се градат објекти. Сè ова не наведува на помисла дека пожарот е подметнат за да се опустошат делови и на нив да може повторно да се гради. Во исто време апелираме до надлежните институции да го слушаат гласот на граѓаните. Морам да соопштам дека нашиот став е непроменет и гласи: Доделување на парцели за озеленување и пошумување на езерскиот брег а не за градежни објекти“, рече потпретседателката на велешките екологисти и претседателка на Движење на екологисти на Македонија, Сашка Коцевска. 

Дума.мк побара став и од градоначалникот Марко Колев. Го прашавме дали се потребни новите продажби на државна земја за изградба на хотели и мотели на опожарениот дел на брегот на „Младост“. До објавувањето на истражувачката приказна не стигнаа одговори на новинарските прашања.

Точката за продажба на парцелите е повторно вратена на дневен ред на осмата седница на Советот на Општина Велес што се одржува денеска, понеделник, 31 јануари 2022 година, онлајн, без присуство на јавноста. 

Фото: Изградени објекти на плацеви од претходни продажби на државна земја од страна на Општина Велес

Инаку досега на езерскиот брег во повеќе наврати се продаваа градежни парцели. Во 2007, во 2008, во 2013 и во 2016 година. Прво се продаваа градежни парцели позади тогашните единствени хотел и мотел за потоа градежната експанзија да продолжи кон населеното место Новачани за да заврши до самиот езерски брег, од влезот, од страната на Велес. Но немаше интерес кога метар квадратен се продаваше по почетна цена од 1.000 до 3.000 денари туку кога цената се симна на 283 денари.

Истражувачки тим на Дума.мк 

Убавка Јаневска

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด