Услови за користење

Услови за преземање содржини

Бесплатно преземање на содржини од  Duma.mk  надвор од овие услови е дозволено само во непосреден договор со  Duma.mk, односно со одговорното лице.

Дозволено е бесплатно преземање на вести, извештаи и други написи од  Duma.mk , само под следните услови:

  • Дозволено е да се преземе најмногу 25 % од содржината на текстот
  • На крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“, а со зборот „тука“ да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во Duma.mk
  • Ако текстот е потпишан од конкретен автор од Duma.mk , во преземениот текст задолжително треба да се наведе името и презимето на авторот
  • Насловот на текстот задолжително треба да почне со зборот „ Duma.mk “ и со интерпункцискиот знак две точки (на пример, „ Duma.mk : Ќе ми недостига гушкањето, отворено со Самир Љума“)
  • Дозволено е да се преземат најмногу пет содржини дневно.

Преземање на видеа и фотографии е дозволено само во договор со одговорното лице на Duma.mk.

Тој што ќе објави содржина ( вест, извештај или друг напис) надвор од условите за бесплатно преземање е согласен на  Duma.mk да му исплати надомест од 6.000 денари за една содржина.

Тој што ќе објави видео или фотографија надвор од условите за бесплатно преземање е согласен на  Duma.mk  да му исплати надомест од 12.000 денари за едно видео или една фотографија.

За прекршувања на овие услови, Duma.mk го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.