Прим. др Дончо Дервишов: Внимавајте вашите деца да не дехидрираат, не им давајте брза и лесно расиплива храна на пеколните жештини (Видео)

Дехидрирани поради пеколните жештини или повраќање и пролив како последица на брза и лесно расиплива храна се најчестите симптоми со кои се примаат деца од неколку месечна до осум годишна возраст на Детско одделение во Општа болница Велес. Прим. др Дончо Дервишов специјалист педијатар ги соопшти причините и даде совети за родителите како да се грижат да не се наруши здравјето на нивните деца во временски услови кога температурата во термометарот се искачува над 35 степени Целзиусови.

10 јули, 2024

(Видео) Др Николовска Неделкова: Хроничните болни да внимаваат на летните вируси, го комплицираат лекувањето!

Пеколните горештини со високо УВ зрачење и наглите паѓања на температурите коишто ова лето, според синоптичарите, ќе ги имаме во изобилство се причина за промена на здравствената состојба на здравите граѓани. И не само тие туку и хронично болните кои уште е потешко се справуваат со промените кои се последица на климатските промени.

8 јули, 2024

(Видео) Пчелар Најдовски: Светски ден на пчелата – „Четири од вкупниот број на залаци, во секој оброк,се производ на овој инсект што го одржува постоењето на светот“

Пчелите повеќе од 150 милиони години се присутни во формата на инсекти. Како инсекти кои поминале низ процесот на еволуција постоеле и 60 милиони години пред времето на диносаурусите како и потоа. Пчелите се од исклучително значење за опрашувањето на билките. И не само медоносните туку сите пчели кои ги има над стотина видови на опрашувачи или полинатори. Со пчелопроизводителот Благоја Најдовски денеска на Светскиот ден на пчелата разговараме за улогата на овие инсекти како одржувачи на постоењето на светот.

20 мај, 2024

(Видео)Кардиолог др Николовска Неделкова: „54% мозочни удари и 47% од коронарна артериска болест се предизвикани од покачен крвен притисок, лекувањето е задолжително“

Светскиот ден на хипертензија се одбележува на 17 мај и денешниот разговор со др Весна Николовска Неделкова, кардиолог на ЈЗУ Општа болница Велес, има за цел да влијае на подигање на свесноста на граѓаните како на општина Велес така и во државата за значењето на повисокиот крвен притисок како еден од најзначајните ризик фактори кои го засегаат здравјето.

17 мај, 2024

(видео) Лепче од леќа и торта од боровинка – здрави производи во „Шеќерче“ во Велес

Велешанката Емилија Алексовска во својата широка лепеза на здрави производи коишто ги приготвува за своите сограѓани во нејзиниот локал „Шеќерче“ ги нуди и лепчето од леќа како и тортата од боровинка. Овие два здрави производи може да ги конзумираат сите граѓано вклучително и вегетаријанците и веганите. Алексовска во видео изјава детално ги објаснува двата производи […]

18 април, 2024

(фото и видео) Алексовска: Колач „тирамису“ за граѓаните коишто користат здрава храна

Се почесто граѓаните слушаат совети за воведување на здрав начин на живот во кои се потенцира практикувањето на здравата исхрана. Што тоа значи? Под здрава искрана  се подразбира конзумирање на здрава, разновидна и по можност што помалку обработена храна. За да ги обавуваат дневните активности и за да биде здраво, човечкото тело има потреба од […]

11 април, 2024

Кардиохирург Др Колев: Иако сте млади одете на редовни систематски прегледи, подложни сте на висок крвен притисок, дијабет и маснотии во крвта

Дали постои рецепт за „здрав живот“, на што треба да внимаваме и кои здрави навики да ги практикуваме беа само дел од прашањата одговорени од страна на д-р Александар Колев на вчерашната дебата, организирана во Јуроп хаус Велес по повод Светскиот ден на здравјето во соработка со Младински центар Велес. Публиката, во најголем број млади, […]

9 април, 2024

Најизразени случаите на карцином на дојка кај велешанки и карцином на тестиси и простата кај велешани, лекарите од велешка Општа болница со апел за редовни контроли

Болеста карцином подеднакво ги напаѓа и другите внатрешни органи како и не штеди никого,ни по пол ниту по возраст, покажуваат статистичките податоци на велешката Општа болница. Тие откриваат дека во првите месеци на календарската година ракот на грло на матка учествува со 10% во вкупниот број на малигни заболувања неоплазми,а целна група се жени од 21 до 59 годишна возраст. Овие податоци ги доби Дума.мк по првичните сознанија за зголемен број на откриени болни со карцином во последните месеци.

25 март, 2024

Ристовска Темелковска: Менталното здравје е предуслов за добро физичко здравје

Менталното здравје на граѓаните ја вклучува емоционалната, психолошката и социјалната благосостојба на граѓаните и влијае на нивното севкупно, секојдневно дејствување и функционирање. Доколку позитивните емоции се силно изразени и психолошката состојба е одлична поточно единката или групата на граѓани ужива во социјален благодет тогаш и нивното ментално здравје поттикнува да се постигне недостижното поточно да ги постигнат целите и резултатите во секојдневниот севкупен живот, вели дипломираниот психолог Милица Ристовска Темелкова.

10 октомври, 2023

Др Бузалков: „Не постои болест за која причинител не е пушењето цигари !“

Пушењето е причинител за едноставни но и многу потешки болести кои го напаѓаат човечкиот организам па и за тешки заболувања во кои на прво место е канцерот. Од 100 болни граѓани со карцинот на бели дробови 95 % се пушачи. Останатите 5 % заболеле од други видови на карцином или станува збор за малигно заболување кое е што е генетски условено, рече др Гоце Бузалков супспецијалист пулмолог на ЈЗУ Болница за белодробни заболувања Јасеново.

31 мај, 2023

„Нарконон Балкан“: Зависноста од алкохол и наркотици се лекува, Ви ја нудиме нашата помош и поддршка

Во Македонија со години во пораст e бројот на млади адолесценти, а се спушта животната возраст кога се посега по првиот џоинт: се регистрираат случаи дури и деца на 11 – годишна возраст кои пушат марихуана. Како што можеме да забележиме по парковите на поголем број градови има многу млади луѓе, па и деца, собрани […]

23 март, 2023

Др Тренчев:„На млада возраст задолжителна вакцинација а на средна возраст редовни гинеколошки прегледи“ (фото и видео)

Според др Аристотел Тренчев специјалист гинеколог, вака откриената болест е во напредна фаза и не дозволува хирушка интервенција кај пациентките. Слушнете ги препораките на др Тренчев во разговорот снимен со цел за рано превенирање на оваа болест кај жените.

20 февруари, 2023

Фациоскапулохумерална мускулна дистрофија – ретко, генетско, прогресивно, мускулно нарушување

Фациоскапулохумерална мускулна дистрофија е ретко, генетско, прогресивно, мускулно нарушување кај кое најзасегнати се мускулите на лицето, лопатките и надлактиците.Името на оваа болест доаѓа одfacies (латински збор и медицински термин за лице); scapula (латински збор и анатомски термин за лопатката на рамото) и humerus (латински збор за надлактицата и анатомски термин за коска што се наоѓа меѓу рамото и лактот). Терминот мускулна дистрофија означува прогресивна мускулна дегенерација (пропаѓање) проследена со слабост и атрофија на мускулите. Слабоста најпрво и најсериозно ги зафаќа лицето, рамената и надлактиците, но болеста обично предизвикува слабост и на другите мускули. Оваа дистрофија е третиот најчест тип на мускулна дистрофија, по мускулните дистрофии на Душен и Бекер и миотоничната дистрофија.

16 февруари, 2023

Др Јаневска: „Канцерот на дојка кај 20 % од болните жени завршува со фатални последици по нивниот живот“ (видео)

Најчеста болест кај жените во последната деценија е карцином на дојка. Десет проценти од заболените жени се на различна возраст додека 20 % од светските истражувања покажуваат дека смртта кај жените ја предизвикува токму оваа дијагноза.

10 февруари, 2023

Др Панова: „ Фрапантна е статистиката за болеста канцер на простата, од година во година бројката на заболени мажи се зголемува“ (видео)

Најмалку еднаш во годината граѓаните од машка популација задолжително да посетат  уролог и да извршат преглед со упат од матичен лекар е главната препорака на др Панова

9 февруари, 2023

Со кои сѐ кардиолошки ризик фактори можат да се соочат дијабетичарите

Потребно е постојано  јакнење на свеста на граѓаните за ризик факторите кои придонесуваат за зголемување на бројот и видовите на кардиоваскуларни болести гласи генералната порака од синоќешниот настан што се одржа во Велес и на којшто  присуствуваа членовите на здружението на дијабетичари „Лолипоп-Шеќерче“. Настанот особено беше посветен на дијабетот како важен ризик , којшто според […]

1 декември, 2022

Во велешка болница годинава предвремено родени само пет дечиња

Од новородени 340 само пет бебиња,годинава, се родиле пред време во Велес. Нивното раѓање го извеле лекари гинеколози на Одделението за гинекологија и акушерство во ЈЗУ Општа болница Велес.

17 ноември, 2022

Д-р  Ѓоргиевски: Дa го користиме нашето срце за нас и да го анулираме стресот

Се почесто во нашите амбуланти имаме се помлади и помлади луѓе кои стардаат од кардиоваскуалрни заболувања. Имено најмладиот пациент кој имаше инфаркт во минатата година беше девојка на свои 26 години.

29 септември, 2022

Фобии – видови и лекување

Најчесто се јавуваат специфични фобии кои опфакаат страв од училиште , заболекар, возење, вода, балони, змии, дебелина, старост, високи места (акорофобија) и затворен простор (клаустофобија). Човекот обично не се плаши од самиот објект, туку од некоја страшна последица!! Жртвата на агрофобија претрпува повеќекратни стравови кои се движат околу три основни теми: страв од напуштање на […]

30 мај, 2022

Убоди, каснувања од инсекти и пајаци – Кои се симптомите за анафилактички шок!!!

Повеќето убоди од инсекти создаваат само мала надразливост и следните симптоми: Отекување на местото на убодот, чешање или печење и премреност на еден дел од телото или чешањето. Но каснувањето од отровни пајаци и скорпии може да ги предизвика следните симптоми: Силана болка, вкочанетост, болка во зглобовите, стегање на мускулите, болка во стомакот, температура или […]

25 мај, 2022

Хемороиди алтернативно лекување – исхрана (аудио)

Спречето го запекот со исхрана што го снабдува организмот со растителни влакна. Оброците и ужините треба да се состојат главно од овошје, зеленчук, ореви и интегрално жито, а што помалку од прехрамбена храна и месо. Ако не можете да јадете ваква храна доволно , дополнете ја вашата исхрана со средства за омекнување на изметот како […]

18 мај, 2022
8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด