Кодекс на однесување на вработени во медиумот Дума.мк

MИСИЈА

Дума.мк е портал основан со цел на известување и пренесување на искуства, проблеми, предизвици, реакции и вести од секојдневието во Вардарскиот регион.

ВРЕДНОСТИ 

Порталот е воден од целта граѓаните и граѓанките на овој регион да бидат активни учесници/чки во светот на објективното информирање, а со тоа и активни учеснички и учесници во демократските, политичките, економските и другите општествени процеси.  

член 1 

Овој кодекс се донесува врз основа на Статутот на Дума.мк, Кодексот на новинари на Македонија и другите важечки позитивни правни норми во државата.  

Кодексот се однесува на сите вработени во било кој правен однос во медиумот Дума.мк. ( во понатамошниот текст медиум) 

член 2 

Сите вработени во медиумот се должни да се запознаат со  овојКодекс и работатспореднего. 

Медиумот се обврзува да ги информира своите вработени за овој Кодекс преку електронска комуникација и прекудодавање на истиот како Анекс кон договорите за нововработени. 

член 3 

Медиумот е должен да се стреми да обезбеди соодветни работни услови, како и еднакви можности на сите вработени и да вложува во своите вработени, со цел тие да го развиваат својот потенцијал прекуразни обуки и други активности.Согласно Законот за спречување и заштита од дискриминација, медиумот е должен да ја гарантира еднаквоста на сите вработени, без оглед на нивната возраст, пол,род, родов идентитет, раса, јазик, национална и верска припадност, етничка припадност, фамилијарен статус и/или социјален и економски статус.  

член 4  

Медиумот и сите вработени се обврзуваат на етичко работење и известување кое не дискриминира и не стереотипизира поединци/ки и/или општествени групи.Истовремено, медиумот и сите вработени се обврзуваат преку своето работење и известување активно да се спротивставуваат на постоечките стереотипи во општеството. 

член 5 

Секој/а вработен/а во медиумот е должен/на да се однесува достоинствено, со голема мера на толеранција и почит кон другите вработени и да ги почитува основачките и други внатрешни акти на медиумот. 

член 6 

Од вработените се очекува да имаат професионална комуникација неопходна за извршувањена која било работа. Добрите односи помеѓу колегите и колешките, како и соработничките и соработниците се од особено значаен интерес за медиумот.Тоа подразбира и непречен проток на информации и позитивен став кон нововработените со цел нивно успешно колективно интегрирање. 

член 7 

Секое директно или индиректно однесување во медиумот кое може да упатува на било каква формана злоупотреба, понижување, психолошко, физичко или сексуално вознемирување и малтретирање, строго ќе се санкционира. 

член 8 

Од новинарите и новинарките на медиумот се очекува строго почитување на Кодексот на новинари на Здружението на новинари на Македонија.  

Помеѓу другото, од новинарите и новинарките во медиумот се очекува да ја почитуваат вистината и правото на јавноста да биде информирана, да пренесуваат информации, идеи и мислења на чесен, објективен и точен начин, почитувајќи ги  највисоките етички вредности и професионални стандарди. 

Право и должност на новинарите и новинарките е да настојуваат да ја спречат цензурата и искривувањето на вестите.Следејќи ја својата улога во градењето на демократијата и на граѓанското општество, новинарите и новинарките ги бранат човековите права, достоинството и слободата,  го почитуваат плурализмот на идеите и ставовите, придонесуваат кон јакнење на правната држава и придонесуваат кон контрола на власта и на другите субјекти од јавниот живот. 

член 9 

Новинар(к)ите треба да ја извршуваат својата работа политички непристрасно,во согласност со принципите на новинарската професија.Тие секогаш треба да даваат приоритет на јавниот пред приватниот интерес. 

Новинар(к)итеќе настојуваат да не известуваат еднострано, оставајќи простор за претставување на спротивните страни. Истовремено, новинар(к)ите ќе се стремат да ја развиваат свеста за постоечките нееднаквости и различности и да промовираат рамноправност во општеството преку своето известување. 

Од новинар(к)итесе очекува да се однесуваат на начин на кој не влијаат негативно на угледот на медиумот. 

член 10 

За секое непочитување на членовите на овој Кодекс, најпрво ќе се извести уредникот/чката и/ или колегиумот на медиумот. Се дава предност на мирно решавање на споровите, со запазување на достоинството на вработените. 

член 11 

Овој Кодекс ќе се евалуира еднаш годишно или порано во зависност од потребите. 

Поимник 

Дискриминација  – секое неоправдано правно или фактичко, непосредно или посредно правење на разлика или нееднакво постапување, односно пропуштање (исклучување, ограничување или давање првенство) во однос на лица или групи кое се заснова на пол, раса, боја на кожа, род, припадност на маргинализирана група, етничка припадност, јазик, државјанство, социјално потекло, религија или верско уверување, образование, политичка припадност, личен или општествен статус, ментална и телесна попреченост, возраст, семејна или брачна состојба, имотен статус, здравствена состојба или која било друга основа. 

Дискриминаторско однесување и постапување– секое активно или пасивно однесување на секое лице од страна на јавните власти, како и од страна на правни и физички лица од приватниот и јавниот сектор во јавниот живот, кое создава основи за привилегирање или депривилегирање на некое лице на неоправдан начин, или кое го изложува на неправеден и деградирачки однос во споредба со други лица во слична ситуација, базирано на која било од дискриминаторските основи. 

Вознемирување и понижувачко постапување– повреда надостоинството на лице или на група на лица кое произлегува оддискриминаторска основа и кое има за цел или резултат повреда надостоинството на одредено лице или создавање заканувачка, непријателска,понижувачка или застрашувачка средина, пристап или практика. 

Сексуално вознемирување– несакано однесување од полов карактер, кое се изразува физички, вербално или на кој било друг начин, а има за цел или последица повреда на достоинството на едно лице, особено кога се создава непријателска, заканувачка, деградирачка или понижувачка средина.  

Стереотипизација – секое претставување на поединка, поединец и/или општествени групи преку однапред усвоени мислења и видувања за одредени категории лица (без оглед дали тоа се однесува на пол, род, национална, етничка или религиска припадност, социо-економски статус, фамилијарен статус, возраст, итн.) 

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด