Во декември земјава ја посетиле 48.913 туристи, остварени 93.567 ноќевања

Објавено на 13 февруари, 2023 во 15:26

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во декември 2022 година изнесува 48.913, од кои 40.8 % се домашни туристи, а 59.2 % се странски туристи.

Бројот на ноќевањата во декември 2022 година изнесува 93.567, од кои 42.5 % се од домашните туристи, а 57.5 % од странските туристи.

-Во периодот јануари – декември 2022 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 38.0 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 5.7 %, а кај странските зголемувањето е за 82.8 %, соопштија од Државен завод за статистика.

Во периодот јануари – декември 2022 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 23.1 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 3.7 %, а кај странските зголемувањето е за 70.7 %.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.