Здраво е да конзумирате киви! (АУДИО)
Овошниот плод киви е извонреден извор на витам Ц доколку просечно тежи приближно 70 грама. Задоволува 85 отсто од дневните потреби на овој витамин којшто штити од кивавици и заболувања на срцето, помага во изградбата и обновувањето на имонолошкиот систем, дава заштита од одредени видови на канцер и помага во превенцијата на катаракта.
Во тоа му помагаат каротеноидите лутеин и зеаксантин, антиоксиданти кои ја спречуваат дегенерацијата на жолтата дамка што се јавува со стареењето.
Порција киви е најбогат извор на лутеин во светот на овошјето и зеленчукот. Негово умерено внесување во организмот обезбедува оптимална заштита на чувствителното очно ткиво , но и за намалување на ризикот од канцер на дебело црево.
Кивиото ја штити ДНК во човечките клетки од оштетувања и го спречува создавањето на малигните тумори.
Делува врз крвните садови како аспирин, но без несакни дејства. Тоа е благотворно за кардиоваскуларниот систем бидеќи ја намалува можноста за создавање крвни згрутчувања. Конзумирањето на киви го намалува количеството на триглицериди во крвата за 15%.
Растворливото влакно пектин, што го содржи, штити од заболувања на срцето и од дијабетес. Додека нерастворливите влакна овозможуваат оптимална работа на системот за варење и спречува запек.
Кивито е одличен извор на калиум, минерал кој му помга на срцето да работи поефикасно и има клучна улога во контролата на крвниот притисок.
Напомена: Кората на кивито содржи три пати повеќе антиоксиданси од плодот а воедно штити од стафилококи и ешерихија коли. Кога подготвувате здрави напивки во блендер, користете нелупени киви.
Колку е доволно?
Препорачано количество се само две кивија со средна големина. Ако е многу тврдо значи е зелено и кисело.
Кивито може да се чува пет до осум дена во фрижидер.
Божана Ќулавкова