Што да јадете во Венеција?
Венеција е неописливо убава локација со некои од најдобрите јадења во Европа, но менито и непцето на градот ќе бидат непознати за многумина кои за прв пат го посетуваат таму. Благодарение на неговата локација покрај Јадранското Море, Венеција може да се пофали со уникатен профил со вкус кој се разликува од поголемиот дел од Италија.
Разберете дека Венеција е, во реалноста, 118 различни острови. Овие локации го вклучуваат копното на Венеција, како и популарните острови Мурано и Бурано, а многу од овие поголеми острови како овие три содржат уникатни кулинарски личности. Beе споменеме некои од најдобрите места за наоѓање на овие венецијански јадења низ популарните острови што го сочинуваат градот!
Шпагети ал Неро ди Сепја
Тестенините со мастило од лигњи се специјалитет од Венецијанија, и едно од најпознатите јадења од локалното население. Ова може да се најде во скоро секоја траторија не само во централна Венеција, туку и во околните острови како Мурано и Бурано. За оние кои не се многу авантуристички настроени со јадење, сепак треба да го пробате садот, дури и залак или два од нечија чинија. Јадењето е прекрасно, и една од оние работи што едноставно мора да ги пробате во Венеција.
Гночи
Nоки е италијанска класика, а со свежиот компир во северна Италија, њоките се задолжителни во градот. Вие навистина не можете да погрешите со вегетаријанско јадење во Венеција, и ова е идеално, лесно јадење што треба да го имате со малку црвен сос и босилек.
Морска храна Рижото
Рижото со морска храна е едно од најкласичните јадења во Венеција, предизвикувајќи толку многу вкус од Јадранот, а го направи уште попознат Ентони Бурдејн. Тимот на Бурдејн на „Без резервации“ помина долг сегмент дискутирајќи за ова јадење на идеалното место за да го добиете – Траторија да Романо на Бурано.
Фегато ала Венецијана
Фегато ала венезијана ќе ја видите скоро на секое мени во Венеција и веројатно запрашајте се што е тоа. Едноставно кажано, тоа е пржен црн дроб од теле, често се служи со кромид и многу магдонос. Тоа е временски почесен рецепт создаден од работничката класа и денес е прекрасен изум на срдечна венецијанска кујна
Дума.мк