Во врелите летни денови хранете се а избегнувајте ја следнава храна

Објавено на 14 јуни, 2025 во 15:36

Високите температури влијаат на функционирањето на телото, метаболизмот, варењето и рамнотежата на течностите во телото, а она што го јадеме во текот на летото може да придонесе за чувство на разладување, но и да ни биде уште потопло и потешко.

Храната што може да нè разлади во текот на летото е онаа со висока содржина на вода и нејзината консумација помага да се одржи пониска телесна температура, па се чини дека се чувствуваме поудобно во топлината. Од друга страна, јадењето тешка, масна или многу зачинета храна го зголемува чувството на топлина и непријатност, а таквите јадења и храна го зголемуваат крвниот притисок, предизвикуваат замор и ја намалуваат продуктивноста.

Која храна треба да се јаде во текот на жешките летни месеци?

Лубеница

Тоа е совршено летно овошје бидејќи содржи околу 90 проценти вода. Одлична е за хидрирање и ладење на телото, а е и добар извор на витамини Ц, А и калиум, што помага во одржувањето на рамнотежата на електролитите во телото.

Краставица

Друга хидрирачка храна што е нискокалорична е краставицата. Помага во регулирањето на телесната температура и исфрлањето на токсините, а може да се јаде во салати, смути или како прилог.

Нане

Нането содржи ментол, кој има ефект на ладење, а исто така е добар за варење и намалување на воспалението. Се препорачува да се додава во вода, смути или салати.

Јогурт

Совршен пијалок кој го лади телото и содржи пробиотици кои се многу важни за цревната флора. Помага во намалувањето на телесната температура, воспалението и проблемите со варењето. Може да се консумира како ужина, во смути или како прелив за салата.

Која храна треба да избегнувате во текот на летните месеци?

Зачинетата и пржена храна треба да се избегнуваат за време на жештините, бидејќи ја зголемуваат телесната температура и предизвикуваат дехидратација. Овие намирници можат да доведат и до проблеми со варењето, како што се надуеност и горушица. Исто така, консумирањето алкохол, особено во топлите денови, го дехидрира телото и ја зголемува телесната температура. Прекумерното консумирање алкохол за време на жештината може да доведе до топлотна исцрпеност или дури и топлотен удар.

Во текот на летото, треба да се намали и внесот на кафе, бидејќи овој пијалок делува како диуретик, што значи дека го зголемува излачувањето на течности и придонесува за дехидратација. Исто така, може да ја зголеми телесната температура и да го зголеми потењето.

Црвеното месо нема толку добра репутација – тешко се вари и ја зголемува телесната температура. Консумирањето на овој вид месо во текот на топлите денови може да предизвика проблеми со варењето и чувство на летаргија (длабок сон).

Чаша ладен газиран сок изгледа како вистинско освежување, но истражувањата не го поддржуваат ова тврдење – големите количини шеќер често водат до дехидрација и ненадејни скокови на шеќерот во крвта, па затоа се препорачува повеќе вода и лимонада.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.