За зимување како од бајка: Долината која е најубавата тајна на Европа

Објавено на 10 јануари, 2023 во 11:39

Вал Бадија во Јужен Тирол често се нарекува „Срце на Доломитите“. Широката долина е опкружена со природните паркови Fanes Senes Braies и Puez Odle.

Долината ја минува потокот Гадера, кој ја засилува бајковитата природа на пејзажот, но го објаснува и германското име на долината Гадертал, пишува Punkufer.

Вал Бадија е една од доломитските долини каде сè уште се зборува ладинскиот јазик. Тоа е реторомански јазик, кој денес го зборуваат повеќе од 30 илјади родени говорители. Се претпоставува дека долината Бадија била веќе населена во предримско време, а ладинскиот јазик бил зачуван благодарение на неговата изолирана локација, која влијаела на културата и ги обликувала традициите на овие планинари.

Љубовта кон природата, умешноста во заборавените занаети и уживањето во добрата кујна ќе ги забележи секој патник чие патување го носи во некое од ладинските села. Во Сан Мартино во Бадија е отворен музејот Ладин, каде што ќе добиете одговори на сите ваши прашања за овој интересен народ кој со векови останал „заробен“ во Доломитите, ќе добиете идеја за важноста на оваа долина за живот и сигурно научи нешто ново за нивната култура и јазик.

Вал Бадија е совршено место и за летен и за зимски одмор. Во зима, се разбира, тоа е популарна скијачка дестинација со повеќе од 130 километри скијачки патеки, а во лето, кога Доломитите се отворени за пешаци, ви се нудат километри спектакуларни патеки за пешачење со исти погледи, кои можете да ги прилагодите на кој било тип на тело или група на луѓе.

Ако вие преку глава од ридовите, талкајте низ населбите на соседните општини (Корвара, Ла Вал, Сан Мартино во Бадија и Маребе) каде што планинскиот живот и културата на Ладин зборуваат од секоја куќа. И обидете се да замислите каков бил животот овде во римско време … или пред само сто години.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.