Модрите патлиџани и бамјите го намалуваат холестеролот

Објавено на 18 април, 2022 во 12:22

Американските истражувачи во студија со зајаци откриле дека модрите патлиџани значително ја намалуваат тежината, холестеролот и триглицеридите, објави „Сандеј Експрес“.

За студијата, чии резултати беа објавени во Националната библиотека за медицина, ефектот на модриот патлиџан врз нивоата на липиди во плазмата беше проучуван со користење на сок од зеленчук. 13 машки зајаци беа по случаен избор доделени во контролни групи (C), хиперхолестеролемични (H) и што добива модар патлиџан (А).

Диетите за зајаците H и A беа дополнети со холестерол (0,5%) и кокосово масло (10%) за четири недели. Покрај тоа, групата А добивала 10 ml овошен сок дневно во последните две недели.

„Кај зајаците со хиперхолестеролемија, сокот од модар патлиџан значително ја намалува тежината, нивото на холестерол во плазмата, аортниот холестерол и концентрациите на маркерот за липидна пероксидација MDA и ја зголемува релаксацијата зависна од ендотелот“, заклучија истражувачите.

„Harvard Health“ ги наведува модриот патлиџан и бамјата како два нискокалорични зеленчуци кои се добри извори на растворливи влакна, корисни против холестеролот.

Во друга студија, истражувачите давале масло од семки од бамја на стаорци со висок холестерол 42 дена. Резултатите од тестовите на крвта покажуваат намалување на серумскиот „лош“ холестерол за 30%.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.