Зеленчук што е најдобар за намалување на крвниот притисок
Со цел да го намалат крвниот притисок, луѓето го ограничуваат внесот на натриум, вежбаат и јадат храна која е здрава за срцето, вклучувајќи зеленчук.
Зеленчукот е преполн со здрави хранливи материи и природно има малку натриум. Одредени видови на зеленчук се добри извори на калциум, магнезиум и калиум, три минерали кои помагаат да се одржи здрав крвен притисок.
Има еден зеленчук кој се смета за особено корисен за контрола на крвниот притисок. Се работи за цвекло.
Цвеклото е една од најдобрите намирници што можете да ги јадете ако имате висок крвен притисок. Тој е здрав за срцето, со малку натриум, без додаден шеќер и заситени масти и содржи калциум, магнезиум и калиум. Покрај тоа, содржи и нитрати во исхраната.
Податоците од клиничките испитувања покажуваат дека пиењето сок од цвекло може да помогне во намалување на крвниот притисок. Мета-анализата спроведена во Frontiers in Nutrition покажа дека пиењето сок од цвекло за три до 60 дена го подобрува систолниот крвен притисок кај испитаниците.
И според истражувањето објавено во Журналот на Академијата за исхрана и диететика, потрошувачката на зеленчук богат со нитрати, како што е цвекло, нуди позитивен ефект врз мерењата на крвниот притисок кај младите возрасни.