Првут – Кои се симптомите?

Снегулки кожа од ситни и бели големи, масни и жолти. Лупење со чешање што се јавува на кожата на главата или веѓите или по рабовите на косата, околу ушите или носот. Причина за појава на првутот се клетките на кожата кои растат и пребрзо умираат. Некои тоа го добиваат како последица од преактивни потни члезди, […]

14 март, 2022

Болки во грбот – симптоми и причинители! (Аудио)

Долгорајни болки или вкочанетст во било кој дел од рбетот, од коренот на вратот до колковите. Остра, локализирана болка на вратот, горниот дел на грбот или крстот, особено по подигањето тешки предмети или некоја напорна активност. Хронична болка во средниот дел на грбот или на крстот, особено кај подолго стоење или седење. Треба да се […]

11 март, 2022

Телесни мириси – симптоми и причинители! (Аудио)

Препознатил мирис  на пот кој особено допира од под мишките, од ципите и до стапалата. Обично се смета за непријатен! Треба да се обратите на лекар ако и после миењето по употребата на дезодаринси или испробување  на други методи на лекување. Мирисите на телото кои не личат на лесно препознатливиот мирис на потта можат да […]

9 март, 2022

Како ќе препознаете дека имате Астма? (Аудио)

Ако имате немир и несоница, се посилно но релативно безболно стегање на градите, мала и умерена задишеност, грчење или шушкање , свиркање при дишењето кое може да биде од сосема мало до многу гласно и кашлица понекогаш придужена со слуз. Доколку ги имате овие симптоми и следните кои ќе ги проследите обавезно да се јавите […]

7 март, 2022

Хемороиди – Конвенционална медицина

Ако имате хемороиди , исхраната богата со растителни влакна во комбинација со седчки бањи и парацетамол, ќе ги намалат вашите тегоби најмногу во две седмици. Ако симтомите сe долготрајни, вашиот лекар може да ви препорача повеќе различни  постапки. Остранување на хемороидите со инекција. При внатрешни хемороиди лекарот може да стави инекција со фенол во масло, […]

28 февруари, 2022

Хемороиди – лекување (Аудио)

Кога еднаш ќе се појават хемороиди, главно тие никогаш не исчезнуваат. Лекарите истакнуваат дека најважна е исхраната богата со растителни влакна, а сиромашна со преработени и неквалитетни продукти. Лекувањето на хемороидите главно ги смалува болките и чешањето. Топлите седечки бањи се традиционален и најчесто успешен облик на лекување. Седете во топла вода длабока од 7 […]

25 февруари, 2022

Дариа Нацева: „Целам кон тоа, секоја рачна изработка да е уникатна бидејки во секоја вложувам многу љубов а и талент од Бога“

И освен што не може  да се замислам денот да и помине без изработка на ракотворби Нацева има време и за музицирање како и за создавање на композиции што многу често ги изведува на клавир или на пијано. За крај слушнете една композиција од You Tube каналот на Дарија Арестова Нацева.

17 февруари, 2022

Tешко кашлање – Алтерантивно лекување  и со Јога (Аудио)

Многу алтернативни начини на лекување  што се применуваат  во лекувањето на астма можат да бидат делотворни и при тешко кашлање како што се разни билки , рефлексологија и кинески билки. Ако боледувате од астма, тешки алергии, хроничен бронхитис или емфизем неопходно е редовно да одите на лекарски прегледи. Исто така во голема мера може да […]

15 февруари, 2022

Хемороиди – Причинители (Аудио)

Познато е дека речи си половина од луѓето , порано или подоцна  во текот на живот имаат тегоби со хемороиди, најчесто на возраст меѓу 20 и 50 години. Се верува дека многу силниот стомачен притисок предизвикува отечување на вените кои тогаш стануваат пречувствителни. За тоа може да биде причина дебелината , бременоста, долгорајното стоење или […]

15 февруари, 2022

Тешко кашлање лекување – Конвенционална медицина (Аудио)

Ако тешкото кашлање е предизвикано од асма, лекарот ќе препише бронходилататори, лекови кои го помагаат проширувањето на стеснатите дишни патишта. Ако боледувате од алергии лекарот сигурно ќе ви препише антихистаминици, лекови кои го неутрализираат дејството на хемиските материи кои предизвикуваат алергии во организмот. Ако боледувате од акутен бронхитис ќе ви препишат антибиотици кои ќе ја […]

15 февруари, 2022

Хемороиди – Внатрешни и надворешни хемороиди (Аудио)

Внатрешните хемороиди се сместени длабоко во внатершноста  на дебелото црево и неможете да ги видите или да ги почувствувате . Тие главно не се болни бидејќи во ректумот нема поголем број на нерви чувствителни на болка па крварењето често е единствен знак  на нивно постоење. По правило таквите хемороиди со време ќе се повлечат во […]

15 февруари, 2022

Tешко кашлање – Причинители (Аудио)

Свирењето на градите карактеристично за тешкото дишење и кашлање се јавува кога  воздухот минува низ брохиите кои се стеснати, или пак излачуваат повеќе слуз поради алергија, инфекција или некоја друга дразба. Бидејќи дишните патишта делумно се затворени, може да дојде до намалување на бронхијалните мускули поради големиот напор. Тогаш тешкото кашлање станува поизразено поради тешкотиите […]

15 февруари, 2022