Д-р Ѓоргиевски: 29 Септември е Светски ден на срцето, како е поврзан стресот со срцевите заболувања

Неопходно и задолжително e на нас останатите да им сме потпора, да ги бодриме и советуваме да се обратат на лекар којшто би ја третирал или депресивната реакција или депресијата како болест.
Неопходно е  самата околина постепено, не со инсистирање, да го охрабрува пациентот да излезе од домот да прави редовни прошетки и најважно што често ние како луѓе го забораваме да седнеме и да разговараме со нив .

29 септември, 2021

Совети: Алтернативни лекувања на стресот, широко употребувани и од лекарите

ЛЕКУВАЊЕ КОНВЕНЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА Ако симптомите се појавиле во врска со одреден настан, како што е смртен случај во семејството, лекарот може да ви препише лек против анксиозност како што е дијазапам. Овие лекови се многу ефикасни ако се примаат пократко време , но може да создадат и зависност, ако се примаат подолго време . Лекарот […]

28 септември, 2021

Помош во домот за грижа и нега на возрасни граѓани

Вработени сте или иселени од градот. Во вашето семејство живеат и членови коишто се возрасни и имаат потреба од грижа и нега на трето лице. Контактирајте ги жените коишто можат професионално да ве заменат додека не сте дома. -Надежда Јорданова – 076/345-170 -Силвана Радевска – 077/624-050

28 септември, 2021

Жени за одржување на хигиена на домот и деловен простор

Во недостаток на време за одржување на хигиената во домот или потребата за вашиот деловен простор, контактирајте ги жените што можат професионално да ја изведат оваа ваша потреба. Тие нудат квалитетно извршени обврски, проверете ја нивната работа и контактирајте ги. Драгица Неделкова – 076/241-081 Снежана Мицелинова – 071/213-948 Менче Кузманова – 075/274-850

27 септември, 2021

Корисни совети за чиста кујна од Драгица Неделковска

Динамичниот и брз живот не им дозволува на вработените жени во Велес да имаат доволно време за оддржување на хигиената во домот. Затоа во градот постојат велешанки што професионално се бават со чистење на домови. Една од нив е Драгица Неделковска со којашто денеска разговараме како најлесно и најбрзо може да се одрува хигиената во […]

27 септември, 2021

Препознајте симптоми на срцев удар

Долготрајна болка што предизвикува чувство на кинење, стегање или жештина во градите , болката може да се прошири на вратот, едната или двете раце и вилицата како и задишаност ,мачнина,втроглавица, треска, потење, ослабен пулс, несвестица се симтоми на срцев удар.

23 септември, 2021

Дури и најмал стрес е ризик за вашето здравје, еве како можете да се справите со него

СИМПТОМИ -Физичките симптоми може да бидат главоболка, замор, несоница, проблеми со варењето, болки во грбот или вратот, губење на апетитот или прејадување. -Психолошки симпоми може да бидат напнатост или анксиозност, лутина , потреба за осамување, песимизам, нерасположеност, зголемена нервоза, цинизам и неспособност за концентрација или вршење на работите на вообичаено ниво. ОБРАТЕТЕ СЕ НА ЛЕКАР […]

20 септември, 2021

Карфиол, здрав зеленчук – препорачан за болести на кардиоваскуларен систем, шеќер во крв и канцер

Кафиолот е полн со витамин Ц 100 грама готвен карфиол содржи 59% од препорачаната дневна доза. Поради тоа  карфиолот е идеана храна за заштита на клетките од последиците на високиот шеќер во крвата. Освен тоа добивате и манган ,уште еден важен антиоксиданс, но и низа важни фитонутриенти, како и бета каротен, керцетин и кемпферол, кои го намалуваат  оксидативниот стрес на клетките, кој што е еден од водечките фактори на ризик за развој на канцер. Испитувања покажале дека кај лицата кои јаделе големи количини на карфиол е утврден најмал ризик од развој на сите типови карцином, особено рак на белите дробови, желудник, дебело црево и ректум.

14 септември, 2021

Кои симптоми ги имате при срцеви аритмии и што треба да сторите?

Во секојдневниот живот може да зебележиме повремени и изолирани срцеви аритмии, по правило без опасна појава ,но може да доведат до трајни последици.  Како да ги препознаеме?

7 септември, 2021

Ѓумбирот препорачан за ублажување на кардиоваскуларни болести и за дијабетес

Ѓумбирот се продава како свеж корен, во вид на прав, конзервиран или кандиран и во сите облици има специфичен мирис. Најмногу се одгледува во Индија Кина, Непал, Индонезја и Нигерија. Миризливиот корен најчесто се користи како пробиотик бидејќи има антивоспалително дејствие. Истиот ги намалува отокот и болките кај луѓето болни од артритис, помага и за […]

2 септември, 2021