Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

GradonacalnikGoraninaCili fin

Економската зона што ќе ја гради Општина Чашка и руинираниот хотел во село Горно Врановци се двете првични проектни идеи кои го поттикнаа Градоначалникот на Општина Чили, во Република Турција , Селим Утку Ѓумручу со единаесетчлена делегација да пристигне во прва работна посета на Општина Чашка. Со него во Чашка, денеска, пристигнаа и заменик Градоначалникот , членови на Советот на општината Чили, бизнисмени и исселеници од селата Горно Врановци и Мелница кои сега живеат во Малтепе, Јени маале и Нергис, како најголеми населби во оваа турска општина.

SovetotnaCaska fin

Razgovorpredhotel fin

- Во Малтепе, Јени маале и Нергис, како населби на Општина Чили кои се дел од градот Измир, живеат над 40 илјади исселеници од двете македонски села во Општина Чашка, Горно Врановци и Мелница. Тие граѓани, кога се одселиле, во периодот од 1951 до 1958 година биле приморани да ги остават или продадат своите имоти, скоро и за без пари. Нивна желба е повторно да доаѓаат во родното огниште, во овој хотел, да се сместат, да ги донесат своите внуци и да престојуваат. Во хотелот е планирана и една мултимедијална соба во која потомците на исселениците ќе можат да видат од каде потекнуваат нивните дедовци и баби. Се надевам дека со мојот колега ќе ни успее идејата затоа што имаме позитивна енергија и поддршка од нашите исселеници, рече градоначалникот Стојановски.

TurskadelegacijapredhotelVranovci

- Општина Чили има 200 илјади жители и е дел од градот Измир. Ова е наша прва посета откако мојот колега Стојановски во неколку наврати не посети. Ги очекуваме презентациите на Општина Чашка за отворање на индустриска зона и за реконструкција на хотелот во Горно Врановци. Ќе ги пренесеме во нашата општина на бизнис секторот и се надеваме на позитивна реакција, рече Утку Ѓумручу .

sofra2

sofra1

Работната посета на турската делегација започна во Општина Чашка и продолжи во Горно Врановци. Локалните жители ги пречекаа гостите, на сред село, со традиционална софра за потоа да ги однесат на прошетка до зградата на поранешниот хотел и во историскиот комплекс составен од спомен собите на спомен куќата на Президиумот на АСНОМ.

Precek

Домаќини попладнево на турската делегација се и жителите на селото Мелница. Утре делегацијата ќе оствари средби со преставници на Владата на Република Северна Македонија, во сабота ќе ја посети спомен собата на Кемал Ататурк во Битола а потоа и ќе разгледа други градови низ државата.

Општина Чили и Општина Чашка се збратимија пролетва, во Република Турција, при посетата на градоначалникот Горан Стојановски. Тоа е прво збратимување на  Општина Чашка со општина од друга држава. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново