Словенечкото собрание ги изедначи правата на истополовите парови, отсега ќе можат да посвојат дете под исти услови

Објавено на 5 октомври, 2022 во 09:42

Пратениците во Народното собрание на Словенија ги усвоија измените на Семејниот законик, со кои се предвидува дека бракот е доживотна заедница на две лица, пренесува љубљанско Дело.

Народното собрание вчера со 48 гласа „за“ и 29 „против“ ги усвои измените на Семејниот законик со кои се предвидува бракот да е животна заедница на две лица. Во исто време, тие им дозволуваат на истополовите партнери во партнерство заеднички да посвојат дете под исти услови како и сопружниците, пренесува Цивил.

Измените следуваат по уставната одлука објавена во јули. Според него, сегашната регулатива, според која само лица од различен пол можат да склучуваат брак, а истополовите партнери во формално партнерство не можат заеднички да посвојуваат дете, не е во согласност со уставната забрана за дискриминација. Уставниот суд нареди Народното собрание да ја отстрани неуставноста во рок од шест месеци.
Исто така, се предвидува дека до измените на законската регулатива бракот е животна заедница на две лица без разлика на полот и дека истополовите партнери во партнерство можат заеднички да посвојат дете под исти услови како и сопружниците.

Владата како предлагач на измените ги потенцираше изјавите на Уставниот суд дека ваквата дискриминација не може да се оправда со традиционалното значење на бракот како заедница на маж и жена, ниту со посебна заштита на семејствата. Според судот, одлуката не го намалува значењето на институцијата традиционален брак како животна заедница на маж и жена и не ги менува условите или последиците од склучувањето брак меѓу лица од различен пол. Тоа само значи дека отсега освен хетеросексуални партнери, во брак можат да склучуваат и истополови партнери, посочија и од Владата.

Пратеничките групи на коалицијата ја поддржаа владата во нивните позиции, а пратеничките групи на СДС и НСИ ја оспорија. Според СДС, истополовите парови досега имаа еднакви права, освен посвојување и оплодување со биомедицинска помош. Според НСИ, сепак, не е разбирливо како заедницата меѓу маж и жена може да има исто значење како заедница меѓу истополови лица. Според нив, заедницата меѓу маж и жена е заедница од која природно произлегува нов детски живот, додека тоа не е случај со истополовата заедница.

Во ЕУ, заедничкото посвојување деца за истополови двојки е регулирано од 13 земји-членки, и тоа Австрија, Белгија, Данска, Финска, Франција, Ирска, Луксембург, Малта, Германија, Холандија, Португалија, Шпанија и Шведска.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.