Дали растенијата можат да произведуваат електрична енергија?

Објавено на 19 декември, 2022 во 13:31

Како што светот преминува кон обновливи извори на енергија, турбините на ветер и соларните панели стануваат сè почести, но дали може еден ден да ги користиме растенијата – како и ветерот и сончевата енергија – за производство на чиста енергија?

Можеби изгледа како научна фантастика, но научниците успешно искористија сочно растение за да создадат жива „биосоларна клетка“ која работи на фотосинтеза.

Оваа буквално зелена енергија би можела да овозможи развој на идни одржливи технологии, се надеваат истражувачите.

Во сите живи клетки, природните биохемиски процеси транспортираат електрони – електрично наелектризирани честички кои се наоѓаат во сите атоми – околу и околу.

Овој процес се јавува кај луѓето, бактериите, растенијата и габите подеднакво.

Но, за да ја искористат оваа енергија, истражувачите треба да откријат како да ја „фатат“ оваа струја, а тоа се прави преку процесот на фотосинтеза, односно процесот со кој растенијата ја претвораат сончевата светлина во храна.

„За време на фотосинтезата, светлината иницира проток на електрони од водата што на крајот доведува до формирање на кислород и шеќер“, се вели во соопштението на Американското хемиско друштво.

„Ова значи дека живите фотосинтетички ќелии постојано произведуваат проток на електрони кои можат да се повлечат како „фотоструја“ и да се користат за напојување на надворешно коло, исто како соларна ќелија“.

За да ги „повлечат“ клетките, истражувачите вметнале електрични проводници во листовите на сочната Corpuscularia lehmannii, наречена и „ледено растение“.

Сите растенија содржат вода – но водата во фабриката за мраз е особено густа, што ги прави идеални кандидати за експериментот.

Откриле дека напонот на еден лист е 0,28 волти (V). За споредба, стандардната автомобилска батерија има електричен потенцијал од 12,6 волти.

Иако оваа моќност е помала од онаа на алкалната батерија, истражувачите истакнуваат дека поврзувањето на повеќе листови во серија може да го зголеми напонот.

Фотосинтезата е веќе процес кој ја спасува планетата. Со апсорпција на јаглерод диоксид, растенијата делуваат како „јаглерод мијалник“, влечејќи ги емисиите од атмосферата.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.